Kanada Devrim Muhafızları’nı ‘terör örgütleri listesi’ne ekledi

Kanada, İran İslam Cumhuriyeti ordusu Devrim Muhafızları'nı terör örgütleri listesine eklediğini duyurdu.

Kamu Güvenliği Bakanı Dominic LeBlanc, "Hükümetimiz, İslam Devrim Muhafızları Ordusu'nu Ceza Kanunu kapsamındaki terörist kuruluşlar listesine ekleme kararı almıştır" dedi. 

Ottawa, İran'ın "insan haklarına saygısızlık" ve "uluslararası düzeni istikrarsızlaştırma arzusu" gösterdiğini belirtiyor. 

Devrim Muhafızları 2019'dan bu yana ABD'nin kara listesinde yer alıyor. Bu kararla birlikte Kanada artık örgütün mal varlıklarını dondurabilecek ve örgüt üyelerini yargılayabilecek. Devrim Muhafızları’nın ayrıca tüm finansal işlemler de yasaklandı.

Kanada'nın kara listesinde Hamas, El Kaide, Hizbullah, Taliban, DAİŞ, Boko Haram ve aşırı milliyetçi "Proud Boys" örgütü de dahil olmak üzere yaklaşık 80 kuruluş yer alıyor.  Devrim Muhafızların dış operasyonlar kolu olan Kudüs Gücü zaten bu listede yer alıyordu.

Bu karar, Kanada ile İran arasında birkaç yıldır yaşanan büyük gerilimin ardından geldi. Kanada, diğer bazı ülkeler gibi, 2020 yılında bir Ukrayna Boeing uçağının düşürülmesinden Tahran'ı yasal olarak sorumlu tutmak için İran'ı Uluslararası Adalet Divanı'na (UAD) götürüyor.

2022'de Kürt genç kadın Jina Emini’nin Tahran’da ahlak polislerince katledilmesiyle başlayan protestolardan bu yana Ottawa, İran’daki rejimle suç ortaklığı yapmakla suçlanan İranlı kuruluşlara ve yetkililere karşı çeşitli yaptırımlar uyguladı. Özellikle Kanada, Devrim Muhafızları üyeleri de dahil olmak üzere 10 bin İranlı yetkilinin ülkesine girişini yasakladı.