Kanarya açıklarında 5 göçmen ölü bulundu

İspanyol kurtarma ekipleri, 19 Haziran Çarşamba günü Kanarya takımadaları açıklarında sürüklenen bir teknede 5 göçmenin ölü bulunduğunu ve 68’inin kurtarıldığını bildirdi.

Afrika'nın kuzeybatı kıyısındaki bu İspanyol takımadasındaki adalardan biri olan Tenerife'nin yaklaşık 800 km güneyinde, çarşamba günü öğleden sonra göçmenleri taşıyan bir tekne battı. 

Salvamento Marítimo (İspanyol kurtarma hizmetleri) yaptığı basın açıklamasında 5 göçmenden ikisinin cesedini, bölgedeki kötü hava koşulları nedeniyle sürüklenmeye devam eden derme çatma teknede bırakmak zorunda kaldıklarını bildirdi. Mevcut durumda kurtarılan göçmen sayısının 68 olduğu belirtildi. 

Bu son trajedi, son haftalarda Kanarya Adaları'na gelen göçmen sayısındaki artışı gösteriyor. İspanya İçişleri Bakanlığı'nın 2024 yılına ilişkin son istatistiklerine göre, 1 Ocak ile Haziran ortası arasında 290 tekneyle 18 bin 977 göçmen Kanarya Adaları'na ulaşırken, bu sayı geçen yılın aynı döneminde 126 tekneyle 5 bin 914 kişiydi. 

2023 yılında Kanarya Adaları'na yaklaşık 40 bin göçmen ulaşmıştı. Bu sayı bir önceki yıla göre iki kat daha fazla oldu. Hatta, göçmen varışları açısından rekor yıl olan 2006'dan bile daha fazla bir akış yaşandı. 

İspanya, Yunanistan ve İtalya ile birlikte yasadışı göçmenlerin Avrupa'ya giriş yaptığı üç ana noktadan birisi durumunda. Ancak İtalya İçişleri Bakanlığı'nın rakamlarına göre, göçmen akını İspanya ve Yunanistan'a doğru kaydığı için yılın başından bu yana İtalya'ya deniz yoluyla varışlar keskin bir düşüş gösterdi. 

Kanarya Adaları'na gelen teknelerin çoğu Senegal, Fas ya da Batı Sahra'dan gelenlerden oluşuyor. İspanyol göçmen yardım kuruluşu Caminando Fronteras'ın rakamlarına göre yılın ilk beş ayında 5 binden fazla göçmen, çoğu Kanarya rotası üzerinden olmak üzere İspanya kıyılarına ulaşmaya çalışırken hayatını kaybetti.