Kenya'da hükümet karşıtı gösterilerde 13 ölü
Kenya'da salı günü gerçekleştirilen hükümet karşıtı protestolarda en az 13 kişi katledildi.
Kenya'da salı günü gerçekleştirilen hükümet karşıtı protestolarda en az 13 kişi katledildi.
Kenya Tıp Birliği Başkanı Simon Kigondu, Çarşamba günü AFP'ye yaptığı açıklamada bu sayının kesin olmadığını ve artabileceğini belirtti.
Kigondu, "Şu ana kadar en az 13 ölü var, ancak bu nihai rakam değil. 2007 seçimlerinden sonra şiddet gördük ama silahsız insanlara karşı bu düzeyde bir şiddet hiç yaşamadık," dedi.
HALK ÖFKESİNİN NEDENLERİ
Kenya'da geçen hafta başlayan ve büyük ölçüde gençler tarafından yürütülen protestolar, 2024-2025 bütçesinde öngörülen yeni vergilere karşı gerçekleştirildi. Nairobi ve diğer şehirlerde binlerce kişi barışçıl bir şekilde yürüyüş yaparken, Salı günü tansiyon aniden yükseldi. Göstericiler, polisin barikatlarını aşarak Parlamento binasına girdi ve burada ciddi hasar meydana geldi. Kenya, 1963'te bağımsızlığını kazandığından beri ilk kez Parlamento binasının göstericiler tarafından basılmasıyla karşılaşıyor.
Diğer şehirlerde de şiddetli protesto olayları yaşandı; Eldoret'te binalar ateşe verildi.
HÜKÜMET ORDUYU DEVREYE KOYDU
Gösterilerin şiddetle sonuçlanmasının ardından hükümet, orduyu polis gücüne destek vermesi için görevlendirdi. Başkan William Ruto, "şiddet ve anarşi"ye karşı sert önlemler alacağı tehdidinde bulundu ve "barışçıl gösterici kılığına giren suçluların" yaptıklarının bedelini ödeyeceğini söyledi.
EKONOMİK VE SOSYAL KOŞULLAR
Protestoların temelinde, hükümetin planladığı vergi artışları yatıyor. Özellikle "Z Kuşağı" olarak adlandırılan, 1997 sonrası doğan gençler, bu artışlara karşı sert tepki gösteriyor. Kenya'daki ekonomik sıkıntılar, işsizlik ve yaşam maliyetlerindeki artış, gençlerin öfkesini tetikleyen ana faktörler arasında yer alıyor.
ULUSAL VE ULUSLARARASI TEPKİLER
Ana muhalefet koalisyonu Azimio'nun lideri Raila Odinga, hükümeti "barışçıl ve silahsız çocuklara" karşı aşırı güç kullanmakla eleştirdi. Amnesty International-Kenya gibi sivil toplum örgütleri, polisin gerçek mermi kullanmasını kınadı ve 24 saat içinde 21 kişinin polis tarafından kaçırıldığını belirtti. Polis bu iddialara henüz yanıt vermedi.