Kolombiya 2027'den itibaren boğa güreşini yasaklıyor

Kolombiyalı milletvekilleri salı günü büyük bir çoğunlukla boğa güreşinin 2027 yılından itibaren yasaklanması yönünde oy kullandı.

Senatör Andrea Padilla, “İleriye doğru tarihi bir adım attık” dedi. Padilla, “Boğaların öldürülmesi ülkede yasaklanacak” diye ekledi. 

Amerika kıtasının en uzun boğa güreşi geleneğine sahip olan Kolombiya, 2022'den bu yana solcu hükümet tarafından yönetiliyor.

Yeşil milletvekillerinin girişimiyle hazırlanan ve üç yıl boyunca yürürlüğe girmeyecek olan tasarı ikiye karşı 93 oyla kabul edildi.

Bu “geçiş” döneminde devlet, doğrudan ya da dolaylı olarak boğa güreşine bağımlı olan kişilere alternatif istihdam sağlamak ve ülkedeki boğa güreşi salonlarını sportif ve kültürel faaliyetlere uyarlamak zorunda olacak.

BOGOTA VE MEDELLIN’DE 2020’DEN BERİ YASAK

2018 yılında Anayasa Mahkemesi, boğa güreşi geleneği olan kasaba ve köylerde boğa güreşi yapılmasına izin vermiş ve herhangi bir kısıtlama getirme yetkisini parlamento üyelerine bırakmıştı. Kuzeybatıdaki Bogota ve Medellin'de boğa güreşlerine 2020'den beri izin verilmiyor.

Öte yandan, ülkenin üçüncü büyük şehri olan Cali (güneybatı) ve Manizales'te (orta-batı) boğa güreşleri geleneksel festivallerin merkezinde yer alıyor. Şehirlerin dışında, Kolombiya'da sığır yetiştiriciliği çok önemli düzeyde.

Kolombiya böylece Brezilya, Şili, Arjantin, Uruguay ve Guatemala gibi boğa güreşini yasaklayan Güney Amerika ülkeleri listesine katılmış oldu.