Kolombiya’da ELN liderine karşı tutuklama emri kaldırıldı

Kolombiya Başsavcılığı, hükümetle müzakere halindeki gerilla hareketi Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) başkomutanı hakkındaki tutuklama emrini kaldırdı.

Savcı Francisco Barbosa, "Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan ve bu kez ELN'den Antonio Garcia aleyhindeki tutuklama emrinin askıya alınmasını talep eden yeni bir karar aldım" dedi.

Savcı, “Evet, tutuklama kararının askıya alınmasının mümkün olduğunu düşünüyoruz” diye ekledi.

Che Guevara’nın fikirleri ve mücadelesini benimseyen ELN’nin başında Antonio Garcia bulunuyor.

Kolombiya yargısı, Garci hakkında 73 çocuğu zorla silah altına almak ve 2019’da 22 kişinin ölümüne neden olan bir polis karakoluna yönelik bombalı saldırıya karışmak suçlamasıyla tutuklama emri çıkarmıştı.

ELN ile solcu Gustavo Petro hükümeti arasındaki müzakereler Kasım 2022’de başladı. Müzakereler daha sonra Mart 2023’e kadar Meksika’nın başkenti Mexico’da devam etti. Taraflar bu görüşmede ateşkesi tartışmayı taahhüt ettiler. 17 Mayıs’tan bu yana ise Küba’nın başkenti Havana’da düşmanlıklara son vermek için müzakereler yapılıyor.

Eski bir gerilla olan Gustavo, iktidara geldikten kısa bir süre sonra Ağustos 2022’de yeni müzakereleri başlatmak için 16 gerilla yöneticisi hakkındaki tutuklama kararının kaldırılmasını istemişti. Antonio Garcia sözkonusu listede yer almıyordu.  

Yarım asırdır çatışmaları yaşandığı Kolombiya’da, her zaman başarılı olamasa da gerilla hareketleri ile çok sayıda barış müzakereleri için girişimlerde bulunuldu. Ancak 2016'da tarihi bir anlaşma, ülkenin en büyük gerilla hareketi Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) silahsızlandırılmasına ve siyasi bir partiye dönüşmesine yol açtı. Kolombiya Savunma Bakanlığı'nın verilerine göre, Kolombiya'da halen aktif olan son gerilla hareketi ELN'nin 2022'de en az 5 bin 850 savaşçısı vardı.