Kuzey Kore'den Güney Kore'ye çöp dolu yüzlerce balon

Kuzey Kore, sigara izmariti ve plastik gibi çeşitli çöplerle dolu yaklaşık 600 balonu Güney Kore'ye gönderdi. Bu eylem, sınır ötesi gerilimleri yeniden artırdı.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Pyongyang'ın Cumartesi akşamından bu yana atıklarla dolu balonları fırlatmaya başladığını ve Pazar sabahı itibariyle yaklaşık 600 balonun havada hareket ettiğini açıkladı. Bu balonlar, başkent Seul ve komşu Gyeonggi bölgesi dahil olmak üzere, Güney Kore'nin kuzey eyaletlerine indi.

Balonlar, sigara izmariti, plastik ve diğer çöplerle doluydu. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Salı gününden bu yana 900 balon fırlatıldığını ve özellikle Cumartesi akşamından itibaren artan sayıda balonun tespit edildiğini bildirdi.

Seul yönetimi, bu eylemi "düşük seviyeli" olarak nitelendirerek kınadı ve Pyongyang'ın bu provokasyonları durdurmaması halinde karşı önlemler alınacağı uyarısında bulundu. Güney Kore, Kuzey Kore'nin bu girişiminin 1953'teki ateşkes anlaşmasına aykırı olduğunu belirtti.

Genelkurmay Başkanlığı, balonların tehlikeli madde içermediğini ancak halkın bu atıklarla temas etmemesi gerektiğini belirtti. Güney Kore Ulusal Güvenlik Konseyi'nin, balonlara verilecek yanıtı görüşmek üzere Pazar günü toplanması bekleniyor. Bu, Kuzey Kore sınırında hoparlörle propaganda yayınlarının yeniden başlaması anlamına gelebilir.

Kuzey Kore, balonların Güney Kore'den gönderilen propaganda broşürlerine misilleme olarak fırlatıldığını belirtti. Güney Kore'deki aktivistler, Kuzey Kore'ye para, pirinç ve USB belleklerle Güney Kore dizileri gönderiyor. İki ülke arasındaki gerilim, 2018'deki yumuşama dönemine rağmen yeniden tırmanıyor.

Batı ve Güney Kore kaynakları ise balon kampanyasını, Kim Jong Un'un Ukrayna'daki savaşı için Rusya'ya silah göndermeden önce yapılan testlerin bir parçası olarak değerlendiriyor. Güney Kore Savunma Bakanlığı'na göre, Pyongyang, Rusya'ya yaklaşık 10.000 konteyner silah gönderdi.