Libya’da 65 göçmen cesedi bir toplu mezarda bulundu

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), bu hafta içinde Libya'nın güneybatısında en az 65 göçmenin cesedinin bulunduğu bir "toplu mezar" keşfedildiğini duyurdu.

BM kuruluşunun sözcüsü AFP'ye yaptığı açıklamada "toplu mezarın güvenlikten sorumlu yetkililer tarafından" keşfedildiğini belirtti. 

IOM'den yapılan açıklamada, "Ölüm koşulları ve uyrukları bilinmiyor" denilirken, cenazelerin kadın mı erkek mi olduğu belirtilmedi. 

Örgüt, göçmenlerin "çölü gizlice geçişleri sırasında" öldüklerine inanıyor.

IOM ayrıca Libya makamlarının bu ölümleri soruşturduğunu ifade ederken, "kendilerinden ve ortak BM kuruluşlarından cesetlerin onurlu bir şekilde çıkarılmasını, ölen göçmenlerin kalıntılarının kimliklerinin belirlenmesini, nakledilmesini sağlamalarını, aileleri bilgilendirmelerini ve onlara yardımcı olmalarını talep ediyor".

Açıklamada görüşlerine yer verilen IOM sözcüsü, "Kayıp bir göçmen ya da insan kaybına ilişkin her rapor, sevdikleri hakkında cevap arayan ya da kayıp trajedisini kabul eden kederli bir aileyi temsil etmektedir" dedi.

IOM'ye göre toplu mezarın bulunması, "göçmen kaçakçılığı ve insan ticaretine karşı koordineli bir yanıt" da dahil olmak üzere düzensiz göçün zorluklarının ele alınmasına yönelik acil ihtiyacı vurguluyor. 

Açıklamada "Yasal göç için fırsatlar sunan düzenli rotaların yokluğunda, bu rota boyunca bu tür trajediler yaşanmaya devam edecektir" diye belirtiliyor. 

IOM'nin Kayıp Göçmenler projesine göre, 2023 yılında Akdeniz rotası boyunca en az 3 bin 129 göçmen öldü ya da kayboldu. Bu rota, en ölümcül göç rotası olarak biliniyor. 

IOM, bu göç rotası üzerindeki tüm hükümetleri ve yetkilileri, "statülerine bakılmaksızın ve yolculuklarının her aşamasında" göçmenlerin güvenliğini ve korunmasını sağlamak amacıyla bölgesel işbirliğini güçlendirmeye çağırıyor.