Macron, Kiev’in Fransız füzeleriyle Rusya’yı vurmasına izin verecek!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna’nın Fransız füzeleriyle Rus askeri tesislerini vurmasına izin vermeye hazır olduklarını açıkladı. Vladimir Putin ise “nükleer silahların kullanımını içeren bir çatışma” çıkabileceği uyarısında bulundu.

Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz,  28 Mayıs salı günü Ukrayna'ya verdikleri askeri destekte yeni bir adım attı. 

Fransız-Alman Bakanlar Kurulu toplantısında Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ilk kez Kiev'in Fransız füzelerini kullanarak Rus topraklarındaki askeri hedefleri vurmasına izin vermeyi kabul etti. Alman Şansölyesi bu konuda daha temkinli davrandı ancak yeni bir açılım yaptı.

‘RUSYA KENDİ TOPRAKLARINDAN HARKİV’İ VURUYOR’

Emmanuel Macron, Almanya'ya yaptığı devlet ziyaretinin son gününde Berlin yakınlarındaki Meseberg Kalesi'nde düzenlediği basın toplantısında, “(Ukraynalıların) füzelerin ateşlendiği askeri bölgeleri, Ukrayna'nın saldırıya uğradığı askeri bölgeleri etkisiz hale getirmelerine izin vermeliyiz” dedi. 

“Ancak Rusya'daki diğer hedeflerin ve tabii ki sivil kabiliyetlerin vurulmasına izin vermemeliyiz” şeklinde sözlerini sürdüren Macron,  “Değişen şey, Rusya'nın uygulamalarını bir şekilde uyarlamış olmasıdır” ifadelerini kullandı. 

Fransa Cumhurbaşkanı, Rusya’nın Harkiv şehrini ve çevresini işgal altındaki topraklardan değil kendi topraklarından bombaladığına haritalarla işaret etti.

Macron, “(Ukraynalılara) ‘füzelerin ateşlendiği noktaya ulaşma hakkınız yok’ dersek, aslında onlara ‘size silah sağlıyoruz ama kendinizi savunamazsınız’ demiş oluruz” şeklinde konuştu. 

ALMANYA TANK GÖNDERMENİN KAPISINI AÇTI

Almanya uzun menzilli Taurus füzelerini Kiev'e teslim etmeyi hala reddediyor, buna karşın Olaf Scholz Berlin'in Rus topraklarını hedef alan cepheye göndereceği tanklara kapıyı açtı. 

Scholz, “Ukrayna uluslararası hukuk çerçevesinde bunu yapmak için her türlü imkana sahiptir. Ukrayna'nın saldırı altında olduğunu ve kendisini savunabileceğini açıkça ifade etmeliyiz” dedi. 

ABD: POZİSYONUMUZ DEĞİŞMEDİ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Başkanı Volodimir Zelenskiy, Batı'nın tedarik ettiği silahlara getirdiği kısıtlamalara rağmen Rusya topraklarını vurma olasılığını defalarca dile getirdi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Macron'un açıklamasının ardından yaptığı açıklamada, “Bu aşamada pozisyonumuz değişmedi. ABD tarafından tedarik edilen silahların Rus topraklarını vurmak için kullanılmasını ne teşvik ediyoruz ne de buna izin veriyoruz” dedi. 

Öte yandan NATO, Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e göre Batılı başkentleri “Ukraynalıların elini kolunu bağlayan” kısıtlamaları kaldırmaya çağırıyor.

VLADIMIR PUTİN UYARDI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Perşembe günü yaptığı yıllık ulusa sesleniş konuşmasında NATO üyelerini Ukrayna'ya asker göndermeleri halinde nükleer bir çatışma riski konusunda uyararak Finlandiya ve İsveç'in transatlantik ittifaka katılmasının ardından Rusya'nın ordusunu güçlendirmesi gerektiğini söyledi.

Putin, Rus parlamentosunda yaptığı yıllık ulusa sesleniş konuşmasında “Topraklarınızdaki hedefleri vurabilecek silahlarımız da var” uyarısında bulundu. 

Vladimir Putin, Batı'nın tehditlerinin “gerçek bir nükleer çatışma riski” yarattığını söyleyerek, “Şu anda icat ettikleri her şey, dünyayı korkuttukları her şey, medeniyetin yok olması anlamına gelecek nükleer silahların kullanımını içeren bir çatışmanın gerçek tehdididir” dedi.