Maduro zaferini ilan etti ama…

Venezuela’da yapılan seçimleri resmi rakamlara göre iktidar partisi yüzde 51,20 oyla kazandı. Ancak sonuçların sandık anketleri ile çeliştiği belirtiliyor. ABD ise yeniden sayım istedi.

Ulusal Seçim Konseyi (CNE) Pazar günü gece yarısından kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada, Hugo Chavez'in (1999-2013) varisi olan Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun oyların %51.20'sini alarak üçüncü dönem için Venezuela'nın başına yeniden seçildiğini duyurdu.

Seçmenlerin %59'unun sandığa gitttiği seçimlerin ardından CNE Başkanı Elvis Amoroso tarafından açıklanan resmi rakamlara göre Nicolas Maduro 5.15 milyon oy alarak 4.5 milyonun biraz altında oy alan (%44.2) muhalefet adayı Edmundo Gonzalez Urrutia'nın önünde yer aldı. Amoroso sonucun "geri döndürülemez" olduğunu açıkladı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro pazartesi gece yarısından sonra yaptığı açıklamada yeniden seçilmesinin barış ve istikrarın zaferi olduğunu savundu. Maduro, Venezuela'nın seçim sisteminin şeffaf olduğu yönündeki kampanya iddialarını yineledi.

Ulusal Seçim Konseyi tarafından açıklanan sonuçlar, muhalefetin adayı Edmundo Gonzalez'in kesin zaferini gösteren birçok sandık çıkış anketiyle çelişiyor.

Pazartesi günü Amerika Birleşik Devletleri "adil ve şeffaf" bir sayım yapılması çağrısında bulundu. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı açıklamada, "Oylama sona erdiğine göre, her oyun adil ve şeffaf bir şekilde sayılması hayati önem taşımaktadır. Seçim yetkililerini şeffaflık ve hesap verebilirliği sağlamak üzere ayrıntılı oy sayımını yayınlamaya çağırıyoruz" dedi.

Japonya'da bir basın toplantısı düzenleyen Blinken, "Açıklanan sonucun Venezuela halkının iradesini ya da oylarını yansıtmadığına dair ciddi endişelerimiz var" diye ekledi.