Mallorca’da aşırı turizm protestosu: Sizin lüksünüz, bizim sefaletimiz!

İspanya’nın Adeniz adası Mallorca’da aşırı turizme karşı onbinlerce kişi sokaklara çıktı.

Yerel sakinler “SOS” alarmı vererek turizmin durdurulmasını istedi. Mallorca adasındaki Palma kentinde pazar günü organizatörlere göre 50 bin kişi aşırı turizmi protesto etmek için sokaklara çıktı. 

‘DİJİTAL GÖÇEBELER EVLERİNİZE DÖNÜN’

“Rotamızı değiştirelim ve turizme sınır koyalım”, “Sizin lüksünüz, bizim sefaletimiz”, "Dijital göçebeler, evinize dönün!", "Bu turizmofobi değil, rakamlar: 1,232,014 yerleşik, 18 milyon turist", yazılı pankartlar taşıyan ada sakinleri, bu gidişata dur denilmesini istedi. 

80 dolayında örgüt ve grubun çağrısıyla düzenlenen eylemde mevcut modelin kamu hizmetlerini çöküşün eşiğine getirdiğine, doğal kaynakları tahrip ettiğine ve yerel halkın konuta erişimini giderek zorlaştırdığına dikkat çekti. 

ÜÇ ADAYA BİR YILDA 18 MİLYONA YAKIN ZİYARETÇİ

2023'te üç Balear adasından birine (Mallorca, Menorca ve Ibiza) İspanya'dan ya da yurtdışından 17.8 milyon ziyaretçi geldi ve bu rakamın bu yıl yeniden artması bekleniyor.

Takımadaların pitoresk güzellikleriyle ünlü üç adasının turizme açılmasına karşı mayıs ayında "Adalarımız satılık değildir" sloganıyla bir gösteri daha düzenlenmişti.