Meksika’da aşırı sıcaklar 150’yi aşkın can aldı

Meksika Sağlık Bakanlığı perşembe günü yaptığı açıklamada, mart ayından bu yana ülkenin büyük bölümünde etkili olan sıcak hava dalgasının 155 can aldığını bildirdi.

Bakanlığın 17 Mart'tan 5 Ekim'e kadar sürecek olan sıcak hava dalgası sezonuna ilişkin haftalık raporuna göre, 17 Mart'tan bu yana "aşırı doğal sıcaklıklar" nedeniyle toplam 2 bin 567 sağlık sorunu kaydedildi.

Sıcaklar en çok Meksika Körfezi boyunca uzanan doğudaki Veracruz eyaletinde 56 kişinin ölümüne neden olurken, Yucatan yarımadasındaki Tabasco'da 18 ölüme ve üç kuzey eyaleti olan Tamaulipas’da 17, Nuevo León’da 12 ve San Luis Potosí’de 11 ölüme yol açtı.

İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNİN ETKİSİ

World Weather Attribution (WWA) ağından uzmanlar perşembe günü paylaştıkları tahminlerde mayıs sonu ve haziran başında Amerika Birleşik Devletleri, Meksika ve Orta Amerika'yı vuran ölümcül sıcak hava dalgasının iklim değişikliği nedeniyle 35 kat daha olası hale geldiğinini bildirdi. 

Başta Meksika'da başkent Mexico City olmak üzere birçok kentte hava sıcaklıkları  25 Mayıs'ta 34.7 derece ile sıcaklık rekorları kırdı. 

Yüksek sıcaklıklar ve yağmur yağmaması nedeniyle birçok barajdaki su seviyesi çok düşük kaldı ve göller kurudu.

Çarşamba günü tropik fırtına Alberto'nun şiddetli yağmura neden olması ve Nuevo Leon eyaletinin kuzey doğusunda karaya ulaştığında dört kişinin ölümüne yol açmasıyla durum aniden tersine döndü.

Ancak Sağlık Bakanlığı, ülkenin büyük bölümünde çok sıcak hava koşullarının yaşanmaya devam edeceği ve kuzeybatıdaki Baja California eyaletinde 45 dereceyi aşabileceği uyarısında bulundu.

Ülkenin güneyinde 40 derecenin üzerinde sıcaklıkların kaydedildiği Tabasco ve Chiapas ormanlarında da onlarca maymun öldü.