Moskova, Taliban rejimini tanımaya hazırlanıyor
Rusya, Taliban rejimini "terörist örgüt" listesinden çıkarmaya hazırlanıyor, bu da Kabil'deki yeni hükümetin resmen tanınmasının önünü açabilir.
Rusya, Taliban rejimini "terörist örgüt" listesinden çıkarmaya hazırlanıyor, bu da Kabil'deki yeni hükümetin resmen tanınmasının önünü açabilir.
TASS ajansına göre Rusya Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Zamir Kabulov, 27 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Moskova'nın Taliban'ı terörist örgüt olarak görmekten vazgeçmeye niyetli olduğunu belirtti.
Kabulov, Dışişleri ve Adalet Bakanlıklarının bu yönde bir talebi ortaklaşa Devlet Başkanı Vladimir Putin'e sunduklarını ve sürecin "son aşamasına" geldiğini ifade etti.
Kabulov, "Taliban'ın bu listeden çıkarılması zorunludur. Bu olmadan tanımadan bahsetmek için erken olur" dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 2003'ten bu yana "terörist" olarak kabul edilen Taliban'ın artık Afganistan'daki "gerçek gücü" temsil ettiğini belirtti. Bu nedenle Rusya'nın bu duruma kayıtsız kalamayacağını savunan Lavrov, Sovyetler Birliği'nin ve ardından Rusya'nın Kabil ile olan çalkantılı tarihine atıfta bulunarak, "Bize kayıtsız kalmayan bir ülke" ifadesini kullandı.
Rus medyası, Taliban'ın terörist olarak kabul edilme kararının 2003 yılına dayandığını hatırlattı. O dönemde Rusya, BM ülkelerinin Taliban rejimini tanımayı reddeden çoğunluğunun yanında yer almıştı. Taliban, 2021'de Amerikan birliklerinin çekilmesinin ardından Afganistan'ın kontrolünü neredeyse savaşmadan ele geçirdi.
Çin başta olmak üzere bazı ülkeler, Taliban ile yakın temaslar kurmuş olsalar da, Taliban uluslararası alanda henüz tanınmadı. Kabil'den gelen delegasyonlar, 2021'den bu yana Moskova'da en az üç kamu etkinliğine katıldı: Haziran 2022'de St Petersburg Ekonomik Forumu ve Kazan'da düzenlenen Rusya ve Müslüman Dünyası Ekonomik Forumu'nun 2023 ve 2024 versiyonları.
Rusya'nın Taliban'ı terörist listesinden çıkarma kararı, Kabil'deki rejimin resmen tanınması yönünde önemli bir adım olarak görülüyor. Bu gelişme, Afganistan'daki siyasi dinamiklerin uluslararası alanda nasıl şekilleneceği konusunda yeni bir dönemin işareti olarak görülüyor.