Mozambik’te bir tekne battı: En az 98 ölü
Mozambik’te aşırı kalabalık bir balıkçı teknesinin batması sonucu aralarında çocukların da olduğu en az 98 kişi hayatını kaybetti. Kayıp kişiler var, suda arama çalışmaları devam ediyor.
Mozambik’te aşırı kalabalık bir balıkçı teknesinin batması sonucu aralarında çocukların da olduğu en az 98 kişi hayatını kaybetti. Kayıp kişiler var, suda arama çalışmaları devam ediyor.
Kolera salgını söylentileri üzerine paniğe kapılan çok sayıda aile tekneye akın etmişti.
Çoğu çocuk yaklaşık 130 kişiyi taşıyan tekne, Nampula açıklarındaki Mozambik Adası'na doğru yol alırken zor durumda kaldı ve battı.
Pazartesi akşam saatlerinde acil servisler, teknenin batması sonucu 98 kişinin öldüğünü duyurdu. Yetkililer teknenin aşırı yüklü olduğunu ve yolcu taşımaya elverişsiz olduğu için battığını belirtti. Bu nedenle su alan teknenin alabora olduğu bilgisi verildi. Sudan çıkarılan cesetler arasında üç çocuğun da olduğu ifade edildi.
Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Mahamat X'te yaptığı açıklamada "Mozambik hükümeti ve halkına en içten taziyelerini" sundu ve "Komşular olarak Mozambik'e bize sağladığı yardımlar için minnettarız” dedi. Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, başkanlık açıklamasında "Komşular olarak bu trajediden derin üzüntü duyuyoruz" dedi.
Nampula Eyaleti Devlet Bakanı Jaime Neto, yolcuların çoğunun devam eden kolera salgınıyla ilgili yanlış bilgiler nedeniyle anakaradan kaçmaya çalıştığını ve bunun da paniğe neden olduğunu söyledi.
Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Mozambik'te resmi rakamlara göre Ekim ayından bu yana kirli suyla bulaşan yaklaşık 15 bin hastalık vakası ve 32 ölüm kaydedildi. Nampula eyaleti tüm vakaların üçte birini oluşturarak hastalıktan en çok etkilenen bölge oldu.
Son aylarda Nampula eyaleti, ülkenin kuzeydoğusundaki komşu Cabo Delgado eyaletinde meydana gelen bir dizi “cihatçı” saldırıdan kaçan çok sayıda yerinden edilmiş kişiyi kabul etti.
Ülke 2010 yılında Cabo Delgado'da keşfedilen geniş doğal gaz yatakları için büyük umutlar besliyordu. Ancak 2017'den bu yana DAİŞ çeteleriyle bağlantılı silahlı grupların saldırılarıyla doğalgazın işletilmesi durdu.
Şiddetin başlamasından bu yana 5 binden fazla insan öldürüldü ve neredeyse bir milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.