NAV-BEL’den Belçika’da yaşanan gerginliğin sonlandırılması çağrısı

NAV-BEL, ülkücü, faşist Türk bir grubun Kürt bir aileye saldırısıyla başlayan gerginliğin sonlandırılması çağrısında bulundu.

NAV-BEL AÇIKLAMASI

Belçika Demokratik Kurdistan Toplulukları Konseyi NAV-BEL, 24 Mart’ta Belçika’nın Leuven kentinde düzenlenen Newroz etkinliğinde dönen Kürt bir ailenin ırkçı saldırıya maruz kalması ve ardında yaşanan gelişmelere ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, huzurlu bir Newroz etkinliğinin kutlanmasının ardında evine dönen Kürt bir ailenin vahşi bir saldırıya maruz kaldığı belirtilerek, “İşgal altındaki Efrîn kentinden göç etmek zorunda kalan Kürt bir aile ve orada yaşayan diğer Suriyeli Kürtler Türk ırkçı ve faşist ülkücü bir grup tarafından kuşatılarak, saldırıya uğradı. Saldırıya maruz kalan aile ve komşuları polisi arayarak yardım istedi. Faşist, ırkçı ülkücü grubun terör saldırısına maruz kalan aile, aynı şekilde yakınlarından da yardım istedi. Olayın duyulmasından sonra ailenin yardımına gelen Kürtlerin karşısına faşist Bozkurtlar çıktı. Bu faşist grup, saatlerce sokaklarda Kürtlere saldırdı. Sonuç olarak çok sayıda Kürt insanımız yaralanmış ve hastanelere kaldırılmıştır” denildi.

Gelişen provokasyonu önlemek ve yaşanan gerilimi azaltmak için olayların yaşandığı mahallede inisiyatif aldıkları kaydedilen açıklamanın devamında şunlar vurgulandı: “Olay günü yaralılar ve saldırıya uğrayan aile ile ilgilendik. Belediye yetkilileri ve polis teşkilatı ile sürekli temas halinde olayları yatıştırma çabasında olduk. Irkçı saldırıyı protesto etmek, gerginliği azaltmak ve toplumumuza barışçıl mesaj vermek için ertesi gün Brüksel’de barışçıl kitlesel bir basın açıklaması yaptık. Irkçı/vahşi saldırının yaşandığı günden bu yana ne yazık ki pek çok provakatif ve talihsiz olaylar yaşandı. NAV-BEL olarak bunu kesinlikle tasvip etmiyoruz. Toplumsal bir kuruluş olarak sürekli yasal çerçevede hareket edilmesi yönünde çağrılarda bulunduk. Toplumsal bir kuruluş olarak, herkesi hukuki, insani ve barışçıl çerçeve de hareket etmeye çağırıyoruz. Bunun dışındaki eylemleri kesinlikle kabul etmiyoruz ve reddediyoruz. Herkesi Belçika devletin yasalarına saygı göstermeye tekrar davet ediyoruz. Son günlerde yaşanan şiddet olaylarını reddediyoruz ve herkesi sükunete davet ediyoruz.”