Netanyahu’nin Gazze için savaş sonrası planı: ‘Yerel yetkililer’

İsrail basınında yer alan haberlere göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi için savaş sonrası bölgenin Filistinli yerel yetkililer tarafından yönetilmesini öngören bir plan önerdi.

Netanyahu'nun perşembe akşamı hükümetin güvenlik kabinesine sunduğu çok maddeli öneri, ordunun Gazze'deki hedeflerinin hatırlatılmasıyla başlıyor: “Hamas ve İslami Cihad'ın dağıtılması ve halen tutulan tüm rehinelerin serbest bırakılması.”

YEREL MEMURLAR

The Times of Israel'in planın temel unsurlarına dayandırdığı haberine göre Gazze'nin sivil işleri, "terörizmi destekleyen ülke ya da kuruluşlarla bağlantısı olmayan" "idari deneyime sahip yerel memurlar" tarafından yönetilecek.

Planda işgal altındaki Batı Şeria'da iktidarda olan Filistin Yönetimi'nden bahsedilmiyor ancak Gazze'nin yönetimine katılımı da açıkça dışlanmıyor.

SINIR BOYUNCA TAMPON BÖLGE

Savaşın sona ermesinden sonra bile İsrail ordusu "terörist faaliyetlerin yeniden canlanmasını önlemek" iddiasıyla Gazze Şeridi boyunca operasyon yapma özgürlüğüne sahip olacak.

"Plan, İsrail'in Gazze Şeridi sınırının Filistin tarafında bir güvenlik tampon bölgesi kurmak için halihazırda devam eden planını sürdüreceğini öngörüyor" denilen raporda, bölgenin "güvenlik ihtiyacı olduğu sürece" tampon bölgenin yerinde kalacağı ifade ediliyor.

Bu hüküm, savaştan sonra Filistin topraklarında bir küçülmeye karşı çıkan ABD yönetiminin vizyonuyla çelişiyor.

GAZZE’NİN ASKERDEN ARINDIRILMASI

Metin ayrıca İsrail'in "(işgal altındaki) Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki terörist unsurların güçlenmesini önlemek ve İsrail'e yönelik tehditlere karşı koymak için" karadan, denizden ve havadan "Ürdün'ün batısındaki tüm alan üzerinde" güvenlik kontrolü sağlamasını öngörüyor.

Plan, "Gazze'nin kanun ve düzenin korunması için gerekli olanın ötesinde tamamen askerden arındırılmasını" ve "Gazze'deki tüm dini, eğitim ve sosyal kurumların radikalizmden arındırılmasını" içeriyor.

MISIR SINIRININ KAPATILMASI

Plan ayrıca, bazı çalışanları İsrail tarafından 7 Ekim'deki Hamas saldırısına karışmakla suçlanan Birleşmiş Milletler Filistin kurumunun (Unrwa) lağvedilmesini de öngörüyor.

Mısır ve Gazze Şeridi arasındaki sınırla ilgili olarak plan, herhangi bir “terörist” ya da “kaçakçılık” faaliyetinin yeniden başlamasını önlemek için Mısır sınırının "kapatılmasını" öngörüyor.