Nicolas Maduro üçüncü dönem için de başkan adayı oldu
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, 28 Temmuz’da yapılacak başkanlık seçimleri için beklendiği gibi aday olduğunu açıkladı.
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, 28 Temmuz’da yapılacak başkanlık seçimleri için beklendiği gibi aday olduğunu açıkladı.
Nicolas Maduro, 28 Temmuz'da yapılacak başkanlık seçimlerinde Venezuela'nın başında üçüncü bir dönem için yarışacak.
Venezuela Sosyalist Partisi (PSUV) Başkan Yardımcısı Diosdado Cabello X ağında yaptığı açıklamada "PSUV tabanı Nicolas Maduro'nun başkan adayı olduğuna karar verdi, 4,240,032 kişi katıldı" dedi. Cabello, yürütmede görünmese de iktidarın 2 numarası olarak kabul ediliyor.
Bu beklenen bir açıklamaydı. Maduro’nun partisi pazartesi günü devlet başkanını bir kez daha aday gösterme kararı almıştı.
Varisi olduğunu iddia ettiği eski başkan Hugo Chavez'in (1999-2013) ölümünün ardından 2013 yılında seçilen Maduro, 2018 yılında sağcı muhalefetin boykot ettiği ve meşruiyeti ABD ve AB dahil 60'tan fazla ülke tarafından tanınmayan bir seçimle yeniden seçildi. O tarihten bu yana Venezuela ve liderlerine bir dizi yaptırım uygulandı. Ancak 61 yaşındaki Maduro, ülkedeki ağır ekonomik krize rağmen iktidarını korumayı başardı.
Maduro'nun adaylığının resmi olarak açıklanması, Venezuela seçim otoritesinin (CNE) geçen hafta başkanlık seçiminin tarihini Hugo Chavez'in doğum günü olan 28 Temmuz olarak açıklamasından bu yana uzun zamandır bekleniyordu.
Adaylık başvuruları resmi olarak 21-25 Mart tarihleri arasında yapılabilecek. Seçim kampanyası da 4-25 Temmuz tarihleri arasında yürütülecek.
Ekim ayında hükümet ve muhalefet Barbados'ta seçimlerin 2024 yılının ikinci yarısında uluslararası gözlemcilerin huzurunda yapılması konusunda anlaşmıştı.
Ancak özellikle müzakerelerde arabuluculuk yapan Norveç'in aracılık ettiği bu anlaşma, Maduro'yu anlaşmaya uymamakla suçlayan muhalefet tarafından şiddetle kınandı.
Norveç için Barbados anlaşmasının uygulanması "temel" önem taşıyor. Kendi ifadesiyle, "aday olmak isteyenlere" mahkemeler önünde uygunsuzluklarına itiraz etme imkanı vermesi gerekiyordu.
Muhalefet bu prosedürün, mahkemeler tarafından seçilme yeterliliğine sahip olmadığı ilan edilen muhalefet adayı Maria Corina Machado'nun seçime katılmasını sağlayacağını umuyordu. Ancak 26 Ocak'ta, iktidardakilerden emir almakla suçlanan Yüksek Mahkeme, Ekim ayında Venezuela muhalefetinin ön seçimini iki milyondan fazla oyla (yüzde 92) kazanarak kadın adayın seçilme yeterliliğinin olmadığını teyit etti.
ABD yaptırımlarını desteklediği için 15 yıl hak mahrumiyeti cezası alan Machado, kendisinin olmadığı bir seçimin mümkün olmayacağını savunmuştu. Aday olma istediğinde ısrar eden Machado, bu nedenle ziyaretlerini arttırıyor. Ancak adaylıklar için kapanış tarihi yaklaştığı için yerine birini atamak zorunda kalabilir.
Yüksek Mahkeme'nin muhalefetin adayları Machado ve iki kez eski başkan adayı Henrique Capriles'i dışlama kararı Washington, AB ve bazı Güney Amerika ülkeleri tarafından şiddetle kınandı. Aynı zamanda ABD, Barbados anlaşmasının ardından Venezüella'nın petrol ve gaz sektörüne yönelik altı aydır askıya aldığı yaptırımları yeniden devreye soktuğunu açıkladı. Caracas, Amerika'nın bu "şantajını" kınadı.
Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve ABD merkezli Carter Center'dan bir uzmanlar heyeti, Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu (CELAC), gelişmekte olan ülkeler bloğu (Brics), Karayip Topluluğu (CARICOM) ve Afrika Birliği başkanlık seçimlerini gözlemlemek üzere davet edildi.