Nijer, ABD ile askeri işbirliğini sona erdirdi
Nijer’in başkenti Niamey'de iktidardaki askeri, Amerikan varlığının "yasadışı" olduğunu iddia ederek Washington ile 2012 yılında imzalanan askeri işbirliği anlaşmasını sona erdirdi.
Nijer’in başkenti Niamey'de iktidardaki askeri, Amerikan varlığının "yasadışı" olduğunu iddia ederek Washington ile 2012 yılında imzalanan askeri işbirliği anlaşmasını sona erdirdi.
Fransızların ardından Amerikan ordusu da Nijer'den çıkmaya zorlanabilir. Niamey'de iktidardaki generaller rejimi 16 Mart günü Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Amerikan varlığının yasadışı olduğunu ifade ederek 2012 yılında ABD ile imzalanan askeri işbirliği anlaşmasının derhal yürürlükten kalkması gerektiğini vurguladı.
Niamey rejimi 26 Temmuz 2023'te bir darbeyle iktidara geldikten kısa bir süre sonra Fransa ile askeri işbirliği anlaşmalarını feshetmiş ve son Fransız askerleri Aralık 2023 sonunda Nijer'i terk etmişti.
Seçilmiş başkan Mohamed Bazoum'u deviren darbenin ardından Washington, Nijer ile işbirliğini askıya almıştı.
Ancak ABD'nin ülkede “radikal cihatçılıkla” mücadele adı altında görev alan 1.100 kadar askeri ve Agadez kentinde de büyük bir insansız hava aracı üssü bulunuyor.
ABD Aralık ayında, koşullara bağlı olarak bu işbirliğini sürdürmeye hazır olduklarını açıklamıştı.
Cumartesi akşamı rejimin sözcüsü Albay Amadou Abdraman, Nijer hükümetinin halkının istek ve çıkarlarını dikkate alarak, ABD askeri personeli ve ABD Savunma Bakanlığı'nın Nijer topraklarındaki sivil çalışanlarının statüsüne ilişkin anlaşmayı derhal yürürlükten kaldırma kararı aldığını duyurdu.
Nijer ulusal televizyonda yayınlanan açıklamasında Abdraman, ABD askeri varlığının yasadışı olduğunu ve tüm anayasal ve demokratik kuralları ihlal ettiğini belirtti.
Niamey'e göre bu “haksız anlaşma” ABD tarafından 6 Temmuz 2012 tarihinde basit bir sözlü nota ile tek taraflı olarak dayatıldı.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller X'te (eski Twitter) yaptığı açıklamada ABD'nin cunta ile temas halinde olduğunu ve gerekirse yeni bilgiler sağlayacağını belirtti.
Darbeden bu yana Nijer, Burkina Faso ve Mali örneğinde olduğu gibi kendisine ağır yaptırımlar uygulayan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'ndan (ECOWAS) da ayrıldı. Şubat ayı sonunda ECOWAS bu yaptırımların çoğunu kaldırmaya karar verdi.
6 Mart'ta Nijer, Burkina Faso ve Mali hükümetleri, üç ülkeye düzenli olarak saldıran cihatçı gruplarla mücadele etmek üzere ortak bir güç oluşturulduğunu duyurdu.