Nobel Barış Ödülü nükleer silahlara karşı mücadele eden kuruluşa verildi

Nobel Barış Ödülü, 1945 yılında Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan nükleer bombalardan sağ kurtulanları bir araya getiren atom silahları karşıtı Japon örgüt Nihon Hidankyo'ya verildi.

Norveç Nobel Komitesi Başkanı Jørgen Watne Frydnes, Nihon Hidankyo'nun “nükleer silahsız bir dünya için gösterdiği çabalar ve tanıklık yoluyla nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiğini kanıtladığı için barış ödülünü aldığını” duyurdu. 

Nobel Komitesi, ödülü verirken nükleer silahların kullanımına ilişkin tabunun zayıflatılmaması konusunda uyarıda bulundu.

Nobel Komitesi Başkanı “Yaklaşık 80 yıldır hiçbir savaşta nükleer silah kullanılmadı” dedi ve şunları ekldi: “Bu nedenle bugün nükleer silah kullanımına karşı olan bu tabunun baskı altında olduğunu görmek endişe vericidir.”

Frydnes, “Bu yılki ödül nükleer tabunun korunması gereğini vurguluyor. Başta nükleer güçler olmak üzere hepimizin sorumluluğu var” ifadelerini kullandı. 

Nhon Hidankyo, bundan 68 yıl önce, 10 Ağustos 1956 tarihinde kuruldu. Nihon Hidankyo'nun eşbaşkanı Toshiyuki Mimaki, ödüle layık görülmekten duyduğu şaşkınlığı dile getirdi. Toshiyuki Mimaki, gözyaşları içinde gazetecilere yaptığı açıklamada “Bunun olabileceğini asla hayal edemezdim” dedi.

Değeri 11 milyon İsveç kronu (yaklaşık bir milyon euro) olan Nobel Barış Ödülü, Alfred Nobel'in doğum günü olan 10 Aralık'ta Oslo'da verilecek.