Norveç Filistin Devleti’ni tanımaya hazır

Filistin devletinin tanınması için destek arayışında olan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Norveç’ten beklediği desteği elde etti. Norveç, diğer ülkelerle birlikte Filistin devletini tanımaya hazır olduğunu açıkladı.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Støre, Sánchez ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Norveç, Filistin devletini tanıma konusunda karar vermeye hazır" dedi. 

 Jonas Gahr Støre, "Bu karar, zamanlama ve bağlam dikkate alınarak, benzer düşüncelere sahip ülkelerle yakın koordinasyon içinde alınmalıdır. Belirli bir zaman çizelgesi belirlemedik." diye ekledi.

Norveç Parlamentosu, iktidar partileri tarafından masaya yatırılan ve hükümetten bir Filistin devletini tanımaya hazır olmasını isteyen bir öneriyi kasım ayında kabul etmişti. 

Norveç aynı zamanda 1990'ların başında ilk İsrail-Filistin barış görüşmelerine de ev sahipliği yapmış ve bu görüşmeler, iki tarafın iki bağımsız devlet arasında barış içinde bir arada yaşamayı kabul ettiği, ancak bugün can çekişen Oslo Anlaşmalarına yol açmıştı. 

İspanyol hükümeti sözcüsüne göre, İspanya Başbakanı bu hafta Polonya, Norveç ve İrlanda'yı ziyaret ederek "Filistin'in tanınması yönünde ilerleme ihtiyacı" hakkında konuştu. 

Sánchez, Oslo'dan yaptığı açıklamada  "İspanya, koşullar uygun olduğunda ve barış süreci üzerinde mümkün olan en güçlü olumlu etkiyi yaratacak şekilde, mümkün olan en kısa sürede, bir Filistin devletini tanımaya alenen kararlıdır” dedi.

Norveç Başbakanı, "Başbakan Sánchez'in koordinasyonu güçlendirmek için benzer düşüncelere sahip ülkelerle istişare etme girişimini memnuniyetle karşılıyorum ve bu koordinasyonu önümüzdeki haftalarda yoğunlaştıracağız” diye belirtti.

Sanchez, geçtiğimiz hafta Ürdün, Suudi Arabistan ve Katar'ı kapsayan turunda kendisine eşlik eden basına da benzer açıklamalarda bulunmuştu. 

Sosyalist lider, İspanyol hükümetinin bu tür bir tanıma için olası bir tarih olarak haziran sonundan bahsetmişti.

Sánchez, Gazze'deki çatışmanın başlangıcından bu yana Binyamin Netanyahu liderliğindeki İsrail hükümetinin tutumunu sık sık eleştiriyor. 

Filistin Yönetimi'ne göre BM üyesi 193 ülkeden 137'si Filistin devletini tanıdığını ilan etmiş durumda.

Ancak AB'de sadece büyük bir Filistinli topluluğa sahip olan İsveç 2014 yılında bunu yaptı. Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Bulgaristan, Romanya ve Kıbrıs ise AB’ye katılmadan önce Filistin devletini tanımıştı.