Pakistan’da intihar saldırısı: 3 ölü, 23 yaralı

Pakistan’ın batısında çocuk felcine karşı aşılamadan sorumlu bir ekibe eşlik eden polislere yönelik intihar saldırısı gerçekleşti, en az 3 kişi öldü, 23 kişi yaralandı.

Belucistan Eyaleti’nin yönetim merkezi olan Ketta’daki üst düzey bir polis yetkilisi, sağlık ekibine eşlik etmeye hazırlanan bir polis kamyonunun canlı bombanın hedefi olduğunu belirtti.

Yerel yetkililer intihar saldırısında en az 3 kişinin öldüğü, 23 kişinin yaralandığını bildirdi.

Saldırıyı Pakistan Talibanı (Tehrik-i Taliban Pakistan-TTP) üstlendi.

Bu saldırı TTP’nin haziran ayında ilan ettiği ateşkesi 28 Kasım’da bozmasından sonrasına denk geldi.

Başta TTP olmak üzere radikal dinci gruplar yıllardır çocuk felci aşısı yapan sağlıkçıları ve güvenliklerini sağlayan polisleri hedef alıyor.

Pakistan medyasına göre 2012 yılından bu yana başta Hayber Pahtunhva eyaletinde olmak üzere 70’i aşkın çocuk felci aşıcısı öldürüldü. Aşılamaya muhafazakar Pakistan toplumunda büyük bir şüpheyle yaklaşılıyor. Komplo teorilerinin yaygın olduğu ülkede, aşıların Müslüman çocukları kısırlaştırmaya yönelik Batı komplosu olduğuna inanılıyor.             

TTP 28 Kasım’da yaptığı açıklamada üyelerine seslenerek, "Farklı bölgelerde mücahitlere karşı askeri operasyonlar devam ederken, ülkenin mümkün olan her yerinde saldırılar düzenlemeniz zorunludur” dedi.

TTP kendisini Afgan Taliban’ından ayrı bir grup olarak gösteriyor. Ancak aynı ideoloji ve ortak bir tarihi paylaşıyorlar.

TTP özellikle kurulduğu 2007 yılı ile 2014 arasında Pakistan’da çok sayıda kanlı saldırılarda bulundu.

Bir süre zayıflayan TTP, bir yılı aşkın bir süredir yeniden saldırılarını tırmandırdı.

Pakistan, TTP’nin Afganistan topraklarından örgütlenerek saldırılarda bulunduğunu iddia ediyor. Kabil ise bu suçlamaları reddediyor.

Mayıs ayında Afganistan’ın arabuluculuğunda Pakistanlı temsilciler ile TTP arasında müzakereler başladı.

Haziran ayında TTP “yeni bir emre kadar” ateşkes ilan etti. Ancak bir yandan ateşkes sürerken, diğer yandan taraflar arasında çatışmalar yaşanmaya devam etti.