Parlamento seçimleri: Fransa aşırı sağ depremine hazırlanıyor

Fransa’da parlamento seçimlerinin ilk turu pazar günü yapılacak. Anketler aşırı sağın açık ara önde olduğunu gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 9 Haziran 2024 tarihinde Avrupa seçimlerinin sonuçlarının ardından Ulusal Meclis'in feshedildiğini duyurarak herkesi şaşırttı. Macron, yürüttüğü politikalarla aşırı sağı yükseltirken, neredeyse sol ve aşırı sağı başbaşa bırakarak, ülkenin geleceğini büyük bir risk altına koydu.

Şu ana kadar yapılan tüm anketler aynı yönde: Jordan Bardella'nın aşırı sağcı RN partisi bu erken seçimlerin en büyük galibi olacak. 

Ancak Jordan Bardella'nın partisinin mecliste mutlak çoğunluğu kazanması pek olası değil. Solcu France Insoumise, Sosyalist Parti, Ekolojistler ve Fransız Komünist Partisi'ni bir araya getiren Nouveau Front Populaire'in (Yeni Halk Cephesi) ikinci sırada yer alıyor. 

RTL tarafından 26 Haziran'da yayınlanan Toluna Harris Interactive anketinde oyların %34'ünü Rassemblement National alacak. 

Jordan Bardella'nın partisinin arkasında ise %27 oy oranıyla Nouveau Front Populaire yer alıyor. 

Rönesans, MoDem ve Horizons'u bünyesinde barındıran Başkanlık Çoğunluğu - Ensemble ise %21'lik oy oranıyla ancak üçüncü sırada bulunuyor. 

Cluster 17-Le Point barometresi aşırı sağcı parti için daha yüksek bir skor öngörüyor. Bu ankete göre RN’ye oy verme niyeti %34,5 oranında.

Aynı ankette sol ittifak Halk Cephesi’nin oy oranında  %30'a çıkıyor. Başkanlık Çoğunluğu ise %19,5 ile bir kez daha oldukça geride. 

Günlük bir anket yayınlayan TF1, 26 Haziran tarihli Ifop-Fiducial anketinde %36'lık oy oranıyla Rassemblement Nationale için daha da ezici bir zafer öngörüyor. 

Yeni Halk Cephesi bu ankette %28,5 oy oranına sahip olurken, başkanlık kampı ankette %21 oy oranıyla %6 oy oranına sahip Les Républicains'in önünde yer alıyor.