Rusya Devlet Başkanı, bu yıl Çin, Hindistan ve Cezayir gemilerinin de katıldığı St Petersburg'daki Rus filosunun yıllık geçit töreninde konuştu.
Putin, "Eğer ABD bu tür planları hayata geçirirse, kendimizi orta ve kısa menzilli vuruş kabiliyetlerinin konuşlandırılması konusunda daha önce kabul edilen tek taraflı moratoryumdan kurtulmuş sayacağız" dedi.
Menzili 500 ila 5,500 km arasında değişen bu tür silahlar, bir zamanlar Washington ile Moskova arasında SSCB döneminde imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Anlaşması adlı bir sınırlama anlaşmasının konusuydu.
Rusya ve ABD, her biri diğerini artık hükümlerine uymamakla suçlayarak 2019 yılında bu anlaşmadan çekildi. Moskova, ABD bu füzeleri yurtdışına konuşlandırana kadar bu tür füzelerin üretimine yeniden başlamayacağını açıklamıştı.
Ancak Washington ve Berlin Temmuz ayında, SM-6 füzeleri, Tomahawk füzeleri ve geliştirilmekte olan hipersonik silahlara atıfta bulunarak, 2026 yılında Almanya'da "uzun menzilli ateşleme kabiliyetlerinin dönemsel olarak konuşlandırılmasına başlama" niyetlerini açıkladılar.
Putin, "Büyük Rus devlet idaresi ve askeri tesisleri bu füzelerin menzili içinde olacak” dedi ve ekledi: “Gelecekte nükleer başlıklarla donatılabilecek bu füzelerin topraklarımıza uçuş süresi yaklaşık 10 dakika olacak."
Putin sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu durum Soğuk Savaş döneminde Amerikan Pershing orta menzilli füzelerinin Avrupa'ya konuşlandırılmasıyla bağlantılı olayları anımsatıyor".
Rusya, temmuz ayı ortasında, ABD füzelerinin kıtaya konuşlandırılması halinde Avrupa başkentlerinin Rusya için meşru hedefler haline geleceği uyarısında bulunmuştu.