Putin ve Kim Jong Un karşılıklı savunma anlaşması imzaladı

Kuzey Kore’de büyük bir törenle karşılanan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ev sahibi Kim Jong Un'dan Ukrayna'ya karşı savaşında tam destek aldığını açıklarken, iki ülke arasında "saldırganlık" durumunda karşılıklı savunma anlaşması imzalandı.

Putin belgeyi imzaladıktan sonra basına yaptığı açıklamada "Bugün imzalanan Kapsamlı Ortaklık Anlaşması, diğer hususların yanı sıra, anlaşmanın taraflarından birine yönelik bir saldırı durumunda karşılıklı yardımlaşmayı öngörmektedir" dedi. 

Batı'ya açık bir uyarıda bulunan Putin, "Rusya ve Kore bağımsız bir dış politika izliyor ve şantaj ve dikta dilini kabul etmiyor" diye ekledi.

Rusya Devlet Başkanı anlaşmayı "gerçekten devrimci bir belge" olarak tanımladı ve Rusya'nın Pyongyang ile "askeri-teknik işbirliğini göz ardı etmediğini" sözlerine ekledi. 

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ise anlaşmanın "sadece barışçıl ve savunma amaçlı" olduğunu savundu. Putin'i ülkesinin "en iyi dostu" olarak tanımlayan Kuzey Kore lideri, Moskova ile ilişkilerde "yeni bir dönemin" başlamasını memnuniyetle karşıladı. 

Kim Jong Un, "egemenliğini, güvenlik çıkarlarını ve toprak bütünlüğünü korumak için Ukrayna'da özel askeri operasyon yürüten Rus hükümetine, ordusuna ve halkına tam destek ve dayanışmasını” ifade etti. 

Putin de "Ukrayna meselesi de dahil olmak üzere Rus politikasına verdiğiniz sistematik ve süregelen desteği takdirle karşılıyoruz" dedi.

Amerikalılar ve Avrupalılar aylardır Moskova ile Pyongyang arasında hızlanan yakınlaşmadan endişe duyuyor ve Kuzey Korelileri Rusya'ya büyük miktarlarda mühimmat ve füze tedarik etmekle suçluyor.

Washington ve Güney Kore’ye göre bunun karşılığında Rusya, Kuzey Kore'ye uydu programı için uzmanlık sağladı ve ülkedeki gıda sıkıntısıyla başa çıkmak için yardım gönderdi.

Mart ayında Rusya, BM Güvenlik Konseyi'ndeki vetosunu kullanarak Kuzey Kore'ye yönelik uluslararası yaptırımlara ilişkin ihlallerin izlenmesini durdurdu ve bu da Pyongyang'a büyük bir hediye olarak değerlendirildi. Putin Çarşamba günü yaptığı açıklamada "ABD ve müttefiklerinden esinlenen" bu yaptırımların "yeniden gözden geçirilmesi" gerektiğini söylemişti.