Quebec’teki yangının dumanları 100 milyon Amerikalıyı etkiledi

Kanada’da meydana gelen dev yangınların çıkardığı dumanlar ABD’ye ulaşarak 100 milyon kişiyi etkiledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, bu olayı için “İklim krizinin yaşamlarımızı etkileme biçimine ilişkin endişe verici başka bir işaret” dedi.

Kanada’nın batısındaki Alberta ve doğusundaki Yeni İskoçya bölgelerinde yaşanan yangınlar ardından bu kez Quebec’te “benzeri görülmemiş” orman yangınları çıktı.

Yangınlara karşı ormanları koruma kurumu Sopfeu, 140’ya yakın noktada halen aktif olan yangınların bir kısmının kontrol dışına çıktığını bildirdi. Gelecek pazartesi akşamından önce ciddi bir yağmur da beklenmiyor.

Yangınlara karşı uluslararası yardımın da ulaşması bekleniyor. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, “Yüzlerce Amerikalı itfaiyeci Kanada’ya ulaştı ve başkaları yolda” dedi.

Fransa’dan da 100 dolayında itfaiyecinin gönderilmesi bekleniyor. Justin Trudeau Twitter üzerinde "Bu yangınlar iklim değişikliği nedeniyle daha sık görülüyor" açıklamasında bulundu.

Yangından çıkan dumanlar ABD’yi de etkisi altına aldı. New York’ta Özgürlük anıtı ve Manhattan’daki gökdelen turuncu ve kahverengi bir sisle kaplandı. Covid döneminde kullanılan maskeler, dumanlarla birlikte yeniden ortaya çıkmaya başladı. Görüş mesafesinin çok zorlaşması nedeniyle Amerikan sivil havacılık kurumu FAA hava ulaşımını yavaşlattı. Hatta bazı uçaklar hiç kalkmadı.

Çevre Koruma Kurumu (EPA) Kanada’daki yangınlar neden olduğu kötü hava kalitesinin 100 milyonu akşın kişiyi ilgilendirdiğini kaydetti.

Kanada’da ise mevcut durumda yarısı Quebec’te olmak üzere 20 bini aşkın kişi tahliye edilmiş durumda.

Coğrafi konumu nedeniyle gezegenin geri kalanından daha hızlı ısınan Kanada, son yıllarda iklim değişikliğinin şiddeti ve sıklığı artan aşırı hava olayları ile karşı karşıya bulunuyor.