Referandum: Cenevre nefret sembollerini yasakladı

İsviçre’nin Cenevre Kantonu’nda yapılan referandumun sonuçlarına göre kamusal alanlarda Nazi sembolleri de dahil olmak üzere nefret sembollerinin yasaklanması onayladı.

Resmi sonuçlara göre Pazar günü Cenevrelilerin yaklaşık %85'i bu tür sembollerin kamusal alanda “sergilenmesi ya da giyilmesinin” yasaklanmasını onayladı.

Böyle bir yasak, nisan ayında İsviçreli milletvekilleri tarafından kabul edilen bir önergeyle federal düzeyde zaten gündemdeydi. Önerge hükümete, Nazi sembollerinin ya da bu sembollerin varyasyonlarının kullanımının ve kamuya açık alanlarda sergilenmesinin yasaklanması için özel bir yasa ile yasal bir zemin oluşturma çağrısında bulunuyor.

Ancak bu biraz zaman alan bir süreç olacak zira, federal düzeyde bir yasağın hayata geçmesi için parlamentoda oylamaya sunulması gerekiyor. 

İsviçre basın ajansı Keystone-ATS'ye göre Cenevre böylece anayasasına nefret sembolleri yasağını ekleyen ilk kanton oldu.

Değişiklik, federal alt meclisteki en büyük parti olan Union démocratique du centre (UDC, radikal sağ) dışındaki tüm partiler tarafından desteklendi.

Tasarı, büyükbabası Mauthausen toplama kampına sürgün edilmiş olan bir UDC temsilcisi tarafından sunulmuştu. Ancak sonuçta UDC, yasaklı sembollerin bir listesini çıkarmanın imkansız olduğunu savunarak, Pazar günü 'hayır' oyu verilmesi çağrısında bulundu.

Cenevre kantonunda ayrıca halkın dörtte üçü (%76'dan fazlası) huzurevlerinin destekli intihara izin vermeyi reddetmesini engelleyen bir hükmü yürürlükten kaldırmamaya karar verdi.