Rus birlikleri Dağlık Karabağ’dan tamamen çekildi

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Dağlık Karabağ'da konuşlandırılan Rus birliklerinin Çarşamba günü çekilmeyi tamamladığını duyurdu.

Rus askerlerinin çekilmesine yönelik faaliyetlerin başlamasından yaklaşık iki ay sonra Azerbaycan bakanlığı tarafından yapılan basın açıklamasında "Azerbaycan'daki Rus barış gücü birliğinden tüm personel, silah ve teçhizatın çekilmesi süreci 12 Haziran'da tamamlandı" denildi.

2020 sonbaharında, Dağlık Karabağ'ın işgali için Azerbaycan’ın başlattığı altı haftalık savaşta 6 bin 500 kişi hayatını kaybetmişti. 

Savaş, geniş toprak parçalarını terk etmek zorunda kalan Ermeni güçleri için ağır bir yenilgiyle sonuçlanmıştı. Taraflar arasında yapılan bir ateşkesle birlikte Rusya, bölgeye 2 bin kişilik bir “barış gücü” konuşlandırmıştı. 

Eylül 2023'te Azerbaycan yeni bir yıldırım taarruzu gerçekleştirerek Rus güçlerinin müdahalesi olmadan Dağlık Karabağ'ın tamamını ele geçirdi. 30 yıldır Ermeni kontrolündeki bölge böylece yeniden Azerbaycan’ın işgali altına girmiş oldu. 

Ermenistan, uzun zamandır Kafkasya'da geleneksel hakem olarak kabul edilen Rusya’nın eylemsizliğine tepki göstererek, Batı ile yakınlaşmaya başladı.