Rusya’da sel felaketi: 10 bini aşkın konut sular altında kaldı

Rusya'nın Ural ve Volga bölgeleri ile batı Sibirya'da sel felaketleri nedeniyle 10 binden fazla konutun sular altında kaldığı bildirildi.

Rusya, başta Kazakistan sınırındaki Orenburg bölgesi olmak üzere sel nedeniyle son günlerde binlerce kişiyi tahliye etti.

Bölgenin 220 bin nüfuslu ikinci büyük kenti Orsk'un büyük bir bölümü, Cuma akşamı taşan Ural nehri yakınlarındaki bir barajın yıkılmasının ardından sular altında kaldı. 

Yerel yetkililere göre Orsk'taki nehir seviyesi Pazartesi sabahına kadar dokuz santimetre düşmüş olsa da bölgenin 570 bin nüfuslu başkenti Orenburg'da nehir seviyesi hala yükseliyor.

Acil Durumlar Bakanlığı, "10 bin 400'den fazla konut sular altında kaldı" açıklamasında bulundu. Bakanlık, sıcaklıkların artmasını, daha fazla karın erimesini ve nehirleri kaplayan kış buzunun kırılmasını bekliyor.

Rusya'nın resmi meteoroloji ajansı Rosgidromet, Orenburg ve çevresindeki sel baskınlarının Çarşamba günü zirveye ulaşmasını beklediğini bildirdi. 

Kasabanın belediye başkanı, bölgenin onlarca yıldır bu ölçekte benzer bir sel görmediğini belirtti. 

Rus medyasına göre Belediye Başkanı Sergey Salmin, "Orenburg'da uzun zamandır bu kadar çok su görmemiştik. Rekor 1942'deydi. Ondan sonra bir daha böyle sel olmadı. Bu daha önce görülmemiş bir şey” dedi. 

Rusya, genellikle iklim değişikliğinin şiddetlendirdiği aşırı hava olaylarından düzenli olarak etkileniyor.

Bu büyük seller komşu Kazakistan'ı da etkiledi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev Cumartesi günü "ölçek ve sonuçları bakımından belki de son 80 yılın en büyüğü" olan "doğal bir felaketten" üzüntü duyduğunu ifade etti.