Rusya ilk kez Ukrayna’da ‘savaş halinde’ olduğunu açıkladı

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Rus medyasına yaptığı açıklamada Ukrayna’da ilk kez “savaş halinde” olduklarını belirtti. Batı için ise “Kolektif Batı” kavramı kullanıldı.

Rus haber ajansı Tass'ın aktardığına göre Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov Cuma günü “aif.ru” medyasına verdiği röportajda Rusya'nın Ukrayna'da "savaş halinde" olduğunu açıkladı.

Peskov, "Biz bir savaş durumundayız. Evet, özel bir askeri operasyon olarak başladı ama bu grup orada oluştuğu anda, kolektif Batı Ukrayna'nın yanında yer aldığında, bizim için zaten bir savaş haline geldi. Ben buna ikna oldum. Ve herkes bunu anlamalı" dedi. 

Devlet Başkanı Vladimir Putin'den başlayarak Rus yetkililer, uzun süredir “savaş” kavramını kullanmaktan kaçınıyordu. Ancak artık zaman zaman bu kavram kullanılmaya başlandı. 

Sözcü Dmitry Peskov ayrıca, Rusya'nın 2022'de ilhak ettiği dört Ukrayna bölgesine atıfta bulunarak, insanların güvenliğini sağlamak için Rusya'nın bu "yeni bölgeleri" tamamen "özgürleştirmesi" gerektiğini söyledi.

Kiev, Rusya'nın ilhakının yasadışı bir toprak gaspı olduğunu ve tüm Rus askerleri topraklarından atılana kadar durmayacağını söylüyor. 

Ayrıca Rusya'nın 2014 yılında elinden aldığı Karadeniz yarımadası Kırım'ı da geri almaya kararlı olduğunu belirtiyor. 

Kırım'a büyük yatırımlar yapan Moskova, yarımadanın Rusya'nın bir parçası olduğunu ve statüsünün kesin olarak belirlendiğini savunuyor.