Rusya, Ukrayna sızması karşısında bir bölgeyi daha boşalttı

Ukrayna'nın Kursk'a yönelik benzeri görülmemiş saldırısı karşısında Rusya, Belgorod bölgesindeki bir ilçe sakinlerini tahliye etti. Binlerce Ukrayna askeri geçtiğimiz hafta salı gününden bu yana bu bölgede seferber edilmiş durumda.

Pazartesi günü Rusya, Ukrayna'nın saldırısı ve komşu Kursk bölgesine yönelik silahlı saldırı karşısında, Belgorod bölgesinde Ukrayna sınırındaki bir ilçede yaşayanların tahliye edildiğini duyurdu. 

Belgorod bölgesi valisi Vyacheslav Gladkov Telegram'da yayınladığı bir videoda "Bizim için endişe verici bir sabah gibi görünüyor: Krasnoyaruzhsky bölgesi sınırında düşman faaliyeti var" dedi.

Gladkov,  "Nüfusumuzun can güvenliği ve sağlığı için bu bölgenin sakinlerini daha güvenli yerlere taşımaya başlıyoruz" diye ekledi. Resmi rakamlara göre bölgenin nüfusu 14 bin civarında. 

Üst düzey bir Ukraynalı yetkiliye göre bu açıklama, Rus ordusunun geçtiğimiz salı gününden bu yana Kursk bölgesinde "binlerce" Ukraynalı askerin katıldığı benzeri görülmemiş bir sızmayla karşı karşıya olduğu bir dönemde geldi. 

Kursk'un yanı başındaki Belgorod bölgesi Ukrayna’nın hücumları ve insansız hava aracı saldırılarının hedefi haline gelmiş durumda. 

Şubat 2022'de Ukrayna'da Rus saldırısının başlamasından bu yana, özellikle Grayvoron ve Çebekino bölgelerini hedef alan şiddetli saldırıların ardından bu bölgede birçok kez tahliye emri verilmişti. 

BİRÇOK BÖLGENİN KONTROLÜ ELE GEÇİRİLDİ

Analistlere göre, doğu cephesinde Rus askerleri karşısında aylarca geri çekilen Ukrayna, 6 Ağustos'ta Rusya'nın Kursk bölgesinde geniş çaplı bir operasyon başlatarak birçok bölgenin kontrolünü ele geçirdi. 

Ukraynalı üst düzey bir yetkiliye göre bu saldırıya binlerce Ukraynalı asker katılırken, Rusya, Kiev’in kendi topraklarındaki ilerleyişini durdurduğunu ve takviye birlikler gönderdiğini belirtiyor. 

Cumartesi akşamı isminin açıklanmaması kaydıyla AFP'ye konuşan Ukraynalı bir güvenlik yetkilisi "Amaç düşmanın mevzilerini germek, azami kayıp vermek, Rusya'daki durumu istikrarsızlaştırmak ve savaşı Rus topraklarına taşımak" dedi.

Rus ordusu ise pazar günü Ukrayna birliklerini füze ve toplarla vurduğunu ve “düşmanın” Ukrayna topraklarından kuş uçuşu yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan sözkonusu bölgelerdeki "hareketli zırhlı araç gruplarının yarma girişimlerini" önlediğini iddia etti.

Rus ordusu Ukrayna güçlerine ağır kayıplar verdirdiğini iddia etse de Kursk bölgesi valisi Aleksey Smirnov Pazar günü durumu "zor" olarak nitelendirdi. 

Rusya'nın Çeçenistan bölgesini yöneten Ramzan Kadirov, ülkedeki en acımasız ve sert askerler olarak kabul edilen Çeçen savaşçılarından oluşan bir birliğin Kursk bölgesinde aktif olduğunu açıklamıştı. 

Bu saldırıya karşılık olarak Rusya, Kursk ve Belgorod da dahil olmak üzere Ukrayna sınırındaki üç bölgede "terörle mücadele" rejimi uygulamaya başladı.

Cumartesi günü Rusya, saldırıdan etkilenen bölgeden 76 bin'den fazla kişiyi tahliye 

ettiğini açıkladı. Ukrayna ise Sumy bölgesinden en az 20 bin sivilin tahliye edilmesini istedi. 

NE AMAÇLANIYOR? 

AFP'nin görüştüğü Ukraynalı bir yetkiliye göre bu saldırı başlangıçta Rus güçlerini Ukrayna'nın Harkiv ve Donbass (doğu) bölgelerinden uzaklaştırarak daha küçük olan Kiev ordusu üzerindeki baskılarını hafifletmeyi amaçlıyordu.

Ancak yetkili şimdilik "doğudaki baskıları devam ettiğini” beliterek,  “Rus saldırılarının yoğunluğu biraz azalmış olsa da birliklerini bu bölgeden çekmiyorlar" dedi. 

Yetkili, saldırının "Rusları hazırlıksız yakaladığını" ve "moralimizi gerçekten yükselttiğini" sözlerine ekledi.

Adı belirtilmeyen aynı yetkili, Rusya'nın er ya da geç Kursk bölgesindeki Ukrayna birliklerini "durduracağını" ancak "belli bir süre sonra bu bölgeleri geri almayı başaramazsa, örneğin barış görüşmeleri sırasında siyasi amaçlar için kullanılabileceği" değerlendirmesinde bulundu.

Ukraynalı yetkili, bu operasyonda "Batı silahlarının aktif olarak kullanıldığı göz önüne alındığında" Ukrayna'nın Batılı müttefiklerinin saldırı konusunda uyarıldığını ifade etti.