Rusya’ya göre NATO savaşı uzatmak için Kiev’i kışkırtıyor

Moskova, Kiev'in müttefikleri arasında Ukrayna güçlerinin Batılı silahlarla Rus topraklarını vurmasına izin verilmesi konusunda yoğun tartışmaların yaşandığı bir sırada NATO'yu Rus ordusuyla çatışmayı uzatmak için Ukrayna'yı “kışkırtmakla” suçladı.

Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitri Peskov, “Başta ABD ve diğer Avrupa başkentleri olmak üzere NATO üyesi ülkeler son günlerde ve haftalarda yeni bir tırmanma döngüsü başlattılar” dedi. 

Peskov günlük brifingi sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada “Bu anlamsız savaşı sürdürmek için Ukrayna'yı mümkün olan her yolla kışkırtıyorlar” diye ekledi. Ancak Peskov'a göre, “bu eninde sonunda gerilimi tırmandırma yolunu seçen ülkelerin zararına olacaktır”.

Son haftalarda, Batı tarafından Kiev'e verilen başta uzun menzilli silahların, Rusya topraklarında kullanılıp kullanılmayacağı tartışması İttifak ülkelerinin başkentlerini karıştırıyor.

İttifak Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bu konuda olumlu görüş bildirirken, Ukrayna'yı destekleyen Almanya gibi bazı ülkeler Moskova ile doğrudan bir çatışma ihtimalinden korktukları için çok daha çekingen davranıyor. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Salı günü Almanya'ya yaptığı bir ziyaret sırasında Kiev'in müttefiklerinin Ukrayna ordusunun Rusya'nın füzelerini ateşlediği askeri üsleri “etkisiz hale getirmesine” izin vermesi gerektiğini söyledi.

Perşembe ve Cuma günleri NATO dışişleri bakanlarının gayrı resmi bir toplantısı yapılacak ve Paris bu vesileyle en isteksiz ülkelerin fikirlerini değiştirmeyi amaçlıyor.

Her ne kadar ABD, Ukrayna'nın kendi silahları da dahil olmak üzere Batılı silahlar kullanarak Rus topraklarına saldırmasına defalarca karşı çıkmış olsa da, Çarşamba günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ülkesinin tutumunda bir değişikliğe kapı açmış gibi göründü. Moldova'da bir basın toplantısı düzenleyen Blinken, Ukrayna'nın müttefiklerinin “başarı” sağlamak için yardımlarını “uyarlayacaklarını” söyledi.

Ukrayna'ya göre böyle bir karar, Rus ordusunun ikmal hatlarını, her gün füze ateşlediği ve Ukrayna topraklarını vurmak için insansız hava araçları ve uçaklarını fırlattığı askeri üsleri daha derinden vurmayı mümkün kılacak.