Silahlı çatışma sayısı 1946’dan bu yana en yüksek seviyede

Bir Norveç araştırmasına göre, 2023 yılında dünya 1946'dan bu yana en yüksek sayıda silahlı çatışmaya sahne olurken, paradoksal bir şekilde bu çatışmaların pençesindeki devletlerin sayısı azalıyor.

Oslo Barış Araştırmaları Enstitüsü (Prio) tarafından hazırlanan rapora göre, geçen yıl dünya genelinde 59 çatışma kaydedildi ve bunların neredeyse yarısı (28) Afrika'da yaşandı. 

Ancak çatışma yaşanan ülke sayısı 2022'de 39 iken 34'e düştü. İsveç Uppsala Üniversitesi tarafından uluslararası kuruluşlar ve STK'lardan toplanan verilere göre çatışmalarda ölenlerin sayısı da yarı yarıya azaldı (yaklaşık 122 bine).

Ancak bu rakam, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Gazze'de savaş nedeniyle 1989'dan bu yana görülen en yüksek üçüncü bilanço oldu.

Prio'da araştırmacı olan ve 1946-2023 dönemindeki eğilimleri inceleyen raporun baş editörü Siri Aas Rustad, “Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana dünyada şiddet hiç bu kadar yüksek olmamıştı” diyor. 

Rustad, “Rakamlar, aynı ülke içinde faaliyet gösteren daha fazla sayıda savaşan tarafla birlikte çatışma tablosunun giderek daha karmaşık hale geldiğini gösteriyor” diye belirtti.

Prio'ya göre çatışma sayısındaki artış kısmen DAİŞ çetelerinin Asya, Afrika ve Orta Doğu'ya yayılmasından ve Cemaat-i Nusrat el-İslam Vel-Müslimin (JNIM) gibi artan sayıda devlet dışı aktörün katılımından kaynaklanıyor. 

Rustad, “Bu gelişme, insani yardım grupları ve sivil toplum örgütleri gibi aktörlerin manevra yapmasını ve insanların yaşamlarını iyileştirmesini giderek zorlaştırıyor” diyor. 

Çatışmalarda ölenlerin sayısı geçen yıl düşmüş olsa da, son üç yılın toplam rakamı son otuz yılın en yüksek seviyesinde bulunuyor. 

Afrika'dan sonra dünyanın silahlı çatışmalardan en çok etkilenen bölgeleri Asya (17), Orta Doğu (10), Avrupa (3) ve Amerika (1) oldu.