SPD'nin seçim etkinliğinde ‘İsrail’ ve ‘Türkiye’ protestosu

Almanya’nın Leipzig kentinde, Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius'un katılımıyla düzenlenen SPD seçim kampanyası etkinliği sırasında bir grup genç İsrail ve Türk devletini protesto etti.

Boris Pistorius salı günü Leipzig'deki askeri polis birliğini ziyaret ettikten sonra, Felsenkeller'de düzenlenen ve yaklaşık 200 kişinin katıldığı yerel seçim etkinliğine katıldı. Pistorius, konuşmasında Rusya'ya karşı savunma amacıyla Almanya'nın silahlanmasının önemini vurguladı ve demokrasiyi savunmanın silahlandırma ve silah tedariki ile mümkün olduğunu belirtti. Gazze'deki durumla ilgili sorulara kısaca değinerek, İsrail'in "meşru müdafaa hakkı"na vurgu yaptı ve bu nedenle Gazze'deki eylemleri meşrulaştırdığı eleştirilerine maruz kaldı.

Etkinlik sırasında yaklaşık otuz genç, Gazze Şeridi'nde onbinlerce kişinin hayatını kaybettiğini ve Almanya’nın Türkiye'nin Güney Kürdistan'daki işgaline silah tedarik ettiği tepkisinde bulundu. 

Gençlerden biri, "Barış hakkında konuşuyorlar ama Almanya hâlâ NATO ortağı Türkiye'ye silah tedarik ediyor. Bu barış politikası değil, savaş politikasıdır," diyerek eleştirilerini dile getirdi. Ayrıca, Bundeswehr'in istismar ve cinsel şiddet vakalarıyla dolu olduğuna dikkat çektiler.

Pistorius, etkinlikte protestolar nedeniyle konuşmasına sık sık ara vermek zorunda kaldı ve "Birçok olay yaşadım, ancak burada bana sunduğunuz gibi bir şeyi hiç yaşamadım," diyerek tepkisini dile getirdi.

Gençler, tüm vatandaşları seçim kampanyası etkinliklerine katılarak hükümetin politikalarına dikkat çekmeye ve savaş karşıtı duruşlarını göstermeye çağırdılar.