Sudan’da 3,2 milyon çocuk akut yetersiz beslenme riski altında
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Sudan’da bu yıl beş yaşın altındaki 3,2 milyon çocuk akut yetersiz beslenme riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Sudan’da bu yıl beş yaşın altındaki 3,2 milyon çocuk akut yetersiz beslenme riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.
UNICEF yaptığı açıklamada Doğu Afrika ülkesi Sudan’da süregelen çatışmaların çocuklar üzerindeki yıkıcı etkisine dikkat çekti.
UNICEF Sudan Savunuculuk ve İletişim Sorumlusu Eva Hinds, bu yıl beş yaşın altındaki 3,2 milyon çocuk akut yetersiz beslenme riski altında olduğunu belirtti.
Hinds, bu çocuklardan yaklaşık 772.000’inin şiddetli akut yetersiz beslenme riski altında olduğunu ifade ederek, “Bu, yetersiz beslenmenin en ölümcül şeklidir” şeklinde durumu özetledi.
YETERSİZ BESLENMENİN TEMEL NEDENLERİ
UNICEF’e göre, Sudan’daki akut yetersiz beslenmenin temel nedenleri arasında tıbbi bakım ve temiz içme suyuna erişimin kısıtlı olması, hijyen eksikliği, yetersiz beslenme uygulamaları ve yaygın gıda güvensizliği bulunuyor. Ülkede özellikle bebekler, çocuklar ve kadınlar bu olumsuz koşullardan en çok etkilenen gruplar arasında yer alıyor.
Birleşmiş Milletler’in Gıda Güvenliği Sınıflandırma (IPC) sistemi raporuna göre, Sudan’ın beş bölgesi hâlihazırda kıtlıkla mücadele ediyor. Raporda, kıtlığın Mayıs ayına kadar batı Darfur bölgesindeki beş yeni alana daha yayılacağı öngörülüyor. Ülkenin batı ve orta kesimlerinde yer alan 17 bölge de kıtlık tehdidi altında bulunuyor.
ACİL YARDIM ÇAĞRISI
Eva Hinds, çatışmaların devam ettiği Sudan’da insani yardım erişiminin kritik önemde olduğunun altını çizdi. Hinds, “Eğer acil ve engelsiz insani yardım erişimi sağlanmaz ve çok sektörlü müdahaleler artırılmazsa, bu bölgelerde yetersiz beslenme krizinin daha da derinleşmesi kaçınılmazdır” dedi.
ONBİNLERCE KİŞİ ÖLDÜ
Sudan, yirmi aydır ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki şiddetli çatışmalardan etkileniyor. Bu savaş, on binlerce kişinin ölümüne, 12 milyon insanın yerinden edilmesine ve ülkenin kıtlık noktasına sürüklenmesine neden oldu.
Sudan’daki insani kriz, uluslararası toplumun dikkatini çekmeye devam ederken, uzmanlar acil müdahale çağrılarını yineliyor. Özellikle çocukların maruz kaldığı bu durum, bölgedeki trajedinin boyutlarını gözler önüne seriyor.