Sudan’da bir köye yapılan saldırıda yaklaşık 100 ölü

Sudan’da paramiliter bir grubun, ükenin orta kesimindeki bir köye düzenlediği saldırıda 100 dolayında kişinin öldürüldüğü iddia edildi.

Demokrasi yanlısı aktivistler olarak kendilerini tanımlayan "Direniş Komitesi", Nisan 2023'ten bu yana Sudan ordusuyla savaş halinde olan paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) Çarşamba günü ağır toplarla "köye iki kez saldırdığını" bildirdi. 

Köy sakinleri arasında karşılıklı yardımlaşmayı yöneten yerel örgüt Direniş Komitesi, El Cezire eyaletinde bir köy olan Wad el-Nura'da 100 dolayında kişinin öldüğünü belirtirken, "teyit edilmiş bir ölü ve yaralı sayısı beklediklerini" ifade etti.

Komitenin aktivistleri sosyal paylaşım sitelerinde, sıra sıra beyaz kefenlerin serili olduğu, halka açık bir meydanda "toplu mezar" olarak tanımladıkları bir mezarın görüntülerini paylaştı.

Bir yıldan biraz daha uzun bir süredir devam eden savaş on binlerce insanın hayatına mal oldu ve Sudan'ı büyük bir insani krize sürükledi. 

HDK, başta el-Cezire eyaleti olmak üzere ülke genelinde köyleri defalarca kuşattı ve saldırılar düzenledi. 

Perşembe günü yapılan bir açıklamada, paramiliterlerin Wad al-Nura bölgesindeki üç ordu kampına saldırdığı ve bölgenin "dışında" rakipleriyle çatıştığı bildirildi. 

Mayıs ayında bir rapor yayınlayan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Sudanlı paramiliter güçlerin Darfur'un batı bölgesinde gerçekleştirdiği bir dizi saldırının, Arap olmayan etnik topluluklara karşı işlenen bir “soykırım” riskini artırdığını belirtmişti.