BM kuruluşu, Sudan ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki savaşın başlamasından bu yana, önceki çatışmalar nedeniyle zaten yerinden edilmiş olan 2,83 milyon kişiye ek olarak, 7,26 milyon kişinin Sudan'ın diğer bölgelerine sığınmak üzere evlerini terk ettiğini bildirdi.
Sudan'daki çatışma geçen yıl Nisan ayında, ordu komutanları ile güçlü paramiliter hızlı destek güçleri arasında artan gerilimin başkent Hartum'da ve ülkenin başka yerlerinde açık çatışmalara yol açmasıyla başladı.
IOM Genel Direktörü Amy Pope yaptığı açıklamada, yaşanan göçe dikkat çekerken, "Londra büyüklüğünde bir şehrin yerinden edildiğini düşünün” dedi.
Pope, “Görünüşte böyle, ancak sürekli çapraz ateş tehdidi, açlık, hastalık ve acımasız etnik ve cinsiyete dayalı şiddet ile gerçekleşiyor” dedi.
Geçtiğimiz ay BM gıda ajansı, savaşan tarafları, insani yardımın geniş batı bölgesine girmesine izin vermemeleri halinde Darfur'un batı bölgesinde ve Sudan'ın başka yerlerinde yaygın açlık ve ölüm riskinin ciddi olduğu konusunda uyarmıştı.
Pope, insani ihtiyaçların “büyük, akut ve acil” olduğu Sudan'da “yakın kıtlığı” önlemek için uluslararası toplumdan birleşik bir yanıt çağrısında bulundu.
IOM tarafından bu müdahale için talep edilen fonların beşte birinden daha azının ödendiği belirtildi.
Sudan'ı kasıp kavuran savaş 14 binden fazla insanın ölümüne ve binlercesinin yaralanmasına neden olurken, halkı da açlığın eşiğine getirdi.
Mültecilerin ve ülke içinde yerinden edilmiş insanların sayısı, Sudan'ın 47 milyonluk nüfusunun dörtte birinden fazlasının evlerinden sürüldüğü anlamına geliyor.