Suudi Arabistan, 300 bin kayıtsız hacıyı geri gönderdi

Suudi Arabistan, her yıl müslümanların kutsal şehri Mekke'ye gerçekleştirilen hac ziyareti başlamadan bir hafta önce 300 binden fazla kayıtsız hacıyı geri çevirdiğini duyurdu.

Resmi Suudi Basın Ajansı (SPA), son günlerde Mekke'den geri çevrilenler arasında, krallığın çeşitli ülkelere kota temelinde verdiği izinler yerine turist vizesi alan 153 bin 998 yabancının da bulunduğunu bildirdi. 

Suudi yetkililer ayrıca Hac izni olmayan 171 bin 587 krallık sakinini de engelledi. Resmi rakamlara göre geçen yıl 1.8 milyondan fazla Müslüman hacca katıldı.

Yetkililere göre geçtiğimiz Cumartesi gününden bu yana 1,3 milyondan fazla kayıtlı hacı adayı hac için Suudi Arabistan'a geldi. 

Hac, 14 Haziran'da başlıyor ve İslam'ın beş şartından biri olup, gücü yeten tüm Müslümanların en az bir kez yerine getirmesi gereken bir görev olduğuna inanılıyor. 

Suudi Arabistan, Mekke ve Medine'deki İslam'ın en kutsal mabetlerine ev sahipliği yapıyor ve Körfez krallığı her yıl hacdan ve Umre olarak bilinen yılın diğer zamanlarında yapılan hac ziyaretlerinden milyarlarca dolar kazanıyor. 

Hac ziyaretleri, resmi unvanı Mekke ve Medine'deki “İki Kutsal Caminin Vasisi” olan Suudi hükümdarına da prestij kazandırıyor.