Suudi Arabistan’a giden 6 İranlı gazeteci sınırdışı edildi

İran tarafından yapılan açıklamaya göre altı İranlı gazeteci Mekke'ye yapılacak yıllık hac ziyareti öncesinde haber yapmak üzere gittikleri Suudi Arabistan’dan sınırdışı edildi.

Gazeteciler sınırdışı ardından Tahran havaalanına vardıklarında devlet televizyonu başkanı Peyman Cebelli tarafından karşılandı.

Cebelli, geçen hafta Mekke ile birlikte İslam'ın en kutsal ikinci şehri olan Medine'de gerçekleşen gözaltılar konusunda “nedenlerini bilmiyoruz” dedi. 

Televizyon, bu kişilerin bir camide “Kur'an tilavetini kaydederken” gözaltına alındıklarını, sorgulandıktan sonra da “polis gözaltı merkezine” götürüldüklerini bildirdi. 

Bu olay, Sünni Suudi Arabistan ile Şii İran arasındaki diplomatik ilişkilerin yedi yıllık bir aradan sonra Mart 2023'te Çin'de varılan bir anlaşma çerçevesinde yeniden tesis edilmesinden bir yıl sonra yaşandı. Olayla ilgili Suudi yetkililer herhangi bir yorumda bulunmadı.

Müslümanların Mekke'ye yaptığı büyük hac ziyareti 2023 yılında 1,8 milyondan fazla kişinin katılımıyla haziran ayı ortasında gerçekleşecek. Sınırlı sayıda İranlının katılmasına izin veriliyor. 

İki Ortadoğulu güç geçmişte hac konusunda sık sık gerilim yaşamış, Tahran Riyad'ı “İranlı hacılara kötü davranmakla”, Suudi Arabistan'ı ise “haccı siyasallaştırmakla” suçlamıştı.