Trump New York’taki tarihi davada tüm suçlamalardan suçlu bulundu

ABD Eski Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da ikinci dönemini geçirmeyi hedeflerken, porno film çeken Stormy Daniels'a yapılan gizli ödemelerle ilgili New York'ta görülen davada tüm suçlamalardan suçlu bulundu.

Jüri, iki gün süren müzakerelerin ardından, 2016 başkanlık kampanyası sırasında Daniels'a yapılan 130.000 dolarlık ödemeyi gizlemek amacıyla muhasebe belgelerinde tahrifat yapmaktan Trump'ı 34 suçlamanın tamamında suçlu buldu.

BAŞKAN ADAYI OLMA ÖNÜNDE ENGEL YOK

Trump, duruşmadan ayrılırken yargılamayı "hileli" ve "rezalet" olarak nitelendirerek, "gerçek kararın" 5 Kasım'daki başkanlık seçimlerinde verileceğini söyledi. Karar, Trump'ın hapis cezasına çarptırılsa bile Kasım ayında başkan adayı olmasını engellemiyor.

Mahkeme binası önünde Trump karşıtı göstericiler kararı kutladı. Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi lideri Mike Johnson, bu kararı "Amerikan tarihinin utanç günü" olarak tanımlarken, ABD Başkanı Joe Biden'ın kampanya sözcüsü "Hiç kimse yasaların üstünde değildir" dedi.

HÜKÜM 11 TEMMUZ’DA AÇIKLANACAK

Yargıç Juan Merchan, jüri üyelerine davaya gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür etti. Trump, duruşma boyunca mahkeme salonu dışında yargıcı "rüşvetçi" olarak nitelendirdi. Karar 11 Temmuz'da açıklanacak ve Trump, muhtemelen para cezasıyla birlikte dört yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Ancak yargıç, ertelenmiş hapis cezası ya da kamu hizmeti cezası da verebilir.

Trump, serbest kalmaya devam ediyor ve avukatlarından biri, cezanın açıklanmasının ardından temyize gideceğini duyurdu. Bu karar, Trump'ın Joe Biden ile 27 Haziran'da yapılacak ilk münazara ve 15-18 Temmuz'daki Cumhuriyetçi kurultay ile başkanlık kampanyasının tam ortasında geldi.

SEÇİMLERE 5 AY KALA

Siyaset bilimci Daniel Warner, Trump'ın anketlerde Joe Biden'ın önünde olduğunu ancak kararsız seçmenlerin bu karardan sonra nasıl tepki vereceğini görmek gerektiğini belirtti. Bazı anketlere göre Trump'ı destekleyen seçmenlerin bir kısmı artık ona oy vermekten vazgeçebilir. İlk kez eski bir ABD başkanı ceza adalet sistemi tarafından mahkum ediliyor.

DİĞER ÜÇ DAVAYA KIYASLA EN ÖNEMSİZİ

Ancak Trump, 2023'ten bu yana dört ayrı ceza davasındaki iddianameler ve üç sivil mahkumiyete rağmen partisinin ön seçimini doğrudan kazanmayı başardı. Warner'a göre, Trump'a karşı açılan bu ilk dava, diğer üç davaya kıyasla "en önemsiz" davaydı.

Kampanya yapmaktan mahrum bırakılan Trump, duruşmasını medyanın ilgisini çekmek için kullandı. Mahkeme salonunun dışında çocukları ve destekçileriyle birlikte konuşmalar yaptı. Ancak duruşma sırasında ifade vermeyi reddetti. 

Jüri üyeleri, altı hafta boyunca 2016 başkanlık kampanyasının perde arkasına giderek, zaferle sonuçlanan ancak Trump kampında bir seks skandalı korkusunun her yerde mevcut olduğu olayları inceledi. Seçimlerden birkaç gün önce Stormy Daniels'a 130.000 dolar ödendiği ortaya çıkmıştı.