UCM üst düzey Rus yetkililer hakkında tutuklama emri çıkardı

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Salı günü yaptığı açıklamada Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov ve eski Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu hakkında tutuklama emri çıkardığını duyurdu.

UCM'den yapılan açıklamada her iki ismin de sivil altyapılara yönelik saldırıları yönetmek ve sivillere kazara aşırı zarar vermek gibi savaş suçlarının yanı sıra insanlığa karşı işlenen "insanlık dışı eylemler" suçundan sorumlu olmakla suçlandıkları belirtildi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kararı için “önemli” diyerek memnuniyetle karşıladı. 

Merkezi Lahey'de bulunan UCM, "iki şüphelinin 10 Ekim 2022 ve 9 Mart 2023 tarihleri arasında Rus silahlı kuvvetleri tarafından Ukrayna elektrik altyapısına karşı gerçekleştirilen füze saldırılarından sorumlu olduklarına inanmak için makul gerekçeler bulunduğunu" düşününüyor. 

KARŞILIKLI TUTUKLAMA EMİRLERİ

Mahkeme geçen yıl Mart ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında tutuklama emri çıkarmış, bu karar Moskova tarafından reddedilmişti. Buna karşılık Rusya da UCM Başkanı hakkında tutuklama emrini çıkartmıştı. 

UCM'nin tutuklama emirlerini uygulamak için kendi polis gücü bulunmuyor. Bu kararları uygulamak için 124 üye devletin yargı sistemlerine güveniyor.

Teorik olarak, tutuklama emrine tabi olan herkesin, bir üye devletin topraklarına seyahat etmesi halinde tutuklanması gerekiyor. 

Putin, özellikle UCM üyesi olmayan Kırgızistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne olmak üzere yurtdışına seyahatlerde bulundu. Ancak Güney Afrika'da BRICS'in (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) bir toplantısına katılmadı zira, bu toplantı teorik olarak emri yerine getirmekle yükümlü olacaktı.