Ukrayna kuvvetleri Rus topraklarında ilerliyor!

Ukrayna birlikleri analistlere göre 10 kilometre kadar Rus topraklarına girdi. Kursk sınır bölgesinde yaşanan çatışmalar, Rusya için beklenmedik bir darbe olarak değerlendirildi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı'na göre salı günü başlatılan bu sürpriz saldırı, Rusya'nın son iki buçuk yıldır Ukrayna'da on binlerce insanın ölümü ve büyük bir yıkım pahasına sürdürdüğü "saldırganlığın" bir sonucu. 

Ukrayna başkanlık yönetiminin danışmanlarından Mihailo Podoliak Perşembe günü X'te yaptığı açıklamada "Savaş savaştır, kendi kuralları vardır ve saldırgan kaçınılmaz olarak sonuçlarına katlanır" dedi. 

Ancak, Ukraynalı yetkililer salı gününden bu yana konuyla ilgili neredeyse tamamen sessiz kaldıkları için, Padilok bu operasyonu Kiev'e açıkça atfetmedi. 

Rus genelkurmayına göre Ukrayna birlikleri bin kadar asker ve zırhlı araçla Rus topraklarına saldırdı ve askeri yetkililer o zamandan beri Ukrayna kuvvetlerini Rusya'dan çıkarmak için mümkün olan her şeyi yaptıklarını söylediler.

Rusya Savunma Bakanlığı perşembe günü yaptığı açıklamada "Ukrayna ordu oluşumlarını yok etme operasyonu devam ediyor" dedi. 

Açıklamaya göre Rus ordusu, Ukrayna'nın Kursk bölgesine "derinlemesine nüfuz etme" girişimlerini "engelliyor" ve karşı tarafa ağır kayıplar verdiriyor.

Rusya resmi açıklamalarında kontrol altında bir durumdan bahsetse de, askeri uzmanların çizdiği tablo daha endişe verici. 

ABD merkezli Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) son raporunda Ukraynalıların 10 kilometre derinliğe kadar ilerlediğini ve "en az iki Rus savunma hattına" girdiğini tahmin etti. 

Birçok analiste göre Ukraynalı askerler, sınırdan yaklaşık on kilometre uzaklıkta bulunan ve halen Ukrayna üzerinden Avrupa'ya tedarik sağlayan bir benzin istasyonuna ev sahipliği yapan yaklaşık 5.500 nüfuslu bir Rus kasabası olan Suca'ya ulaştı. 

Çarşamba akşamı Rus ordusuna yakın Rybar kanalı, Ukrayna güçlerinin Suca kasabasının batı yarısını ele geçirdiğini duyurdu. 

Telegram kanalının yaklaşık üç milyon abonesi olan Yuri Podoliaka adlı bir blog yazarı perşembe sabahı Suca’nın "Ukraynalı askerlerle dolu" olduğunu söyleyerek "kaybedildiğini" söyledi. 

Podoliaka'ya göre Ukraynalılar sınıra 25 kilometreden fazla mesafedeki Korenevo kasabasına doğru da ilerlediler. 

Rus ordusu Perşembe günü Ukrayna'nın bu ilerleyişine ilişkin açıklamada bulunmadı. İlk olarak salı günü Kiev birliklerini Ukrayna içlerine "çekilmeye" zorladığını iddia etmiş, ardından bu iddiasını basın açıklamalarından birinden çıkarmıştı. 

Ertesi gün ise Devlet Başkanı Vladimir Putin Rus televizyonunda gözle görülür bir öfkeyle Ukrayna'nın "geniş çaplı provokasyonunu" kınamıştı. 

Ukrayna ordusunun ilerleyişinin boyutu belirsiz olsa da, dev Gazprom Perşembe günü yaptığı açıklamada Suca'daki istasyonu aracılığıyla her zamanki gibi günlük gaz sevkiyatına devam edeceğini bildirdi. Gaz daha sonra Ukrayna üzerinden Slovakya ve Başbakanı Viktor Orban'ın Vladimir Putin'e yakın olduğu Macaristan'a taşınıyor. 

Kursk bölgesindeki yetkililer ise çarşamba günü sivil halk için "zor" olarak nitelendirilen bir durum karşısında olağanüstü hal ilan etti. Bölge yetkililerine göre 1.500'ü geçici barınma merkezlerinde olmak üzere yaklaşık 3.000 kişi tahliye edilmiş durumda.