UNESCO: İki yılda 162 gazeteci öldürüldü, failler cezasız kaldı
Unesco, Uluslararası Cezasızlıkla Mücadele Günü münasebetiyle yayınladığı raporda, dünya genelinde gazeteci cinayetlerinin büyük çoğunluğunun cezasız kaldığı tepkisinde bulundu.
Unesco, Uluslararası Cezasızlıkla Mücadele Günü münasebetiyle yayınladığı raporda, dünya genelinde gazeteci cinayetlerinin büyük çoğunluğunun cezasız kaldığı tepkisinde bulundu.
BM’ye bağlı UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, raporda “2022 ve 2023 yıllarında her dört günde bir gazeteci, sadece asli görevi olan gerçeği araştırma görevini yerine getirdiği için öldürüldü. Vakaların çoğunda, hiç kimse bu cinayetlerden sorumlu tutulmayacak” dedi.
Raporda 2006 yılından bu yana UNESCO tarafından kayıt altına alınan gazeteci cinayetlerinin %85'inin faili meçhul olduğu belirtiliyor.
UNESCO, bu çok yüksek “cezasızlık oranı” karşısında hükümetlere “çabalarını önemli ölçüde arttırmaları” çağrısında bulunuyor.
İKİ YILDA 162 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ
UNESCO raporunun kapsadığı iki yıl içinde (2022-2023) 162 gazeteci öldürüldü ve bunların neredeyse yarısı silahlı çatışmaların yaşandığı ülkelerde çalışıyordu.
2022 yılında en fazla suçun işlendiği ülke 19 vakayla Meksika oldu. Meksika, aynı yıl 11 gazetecinin öldürüldüğü Ukrayna'nın hemen önünde yer aldı.
Rapora göre 2023 yılında “en fazla cinayet 24 gazetecinin öldürüldüğü Filistin Devleti'nde kaydedildi.” Filistin 2011 yılında UNESCO'ya tam üye olarak kabul edilmişti.
Rapor genel olarak “çatışma halindeki ülkelerde işlenen cinayetlerin sayısında artış” olduğunu belirtiyor. Unesco'ya göre “çatışma haberleriyle ilgili cinayetlerin %86'sından fazlası” yerel gazetecileri hedef aldı.
Örgüt ayrıca “gazetecilerin evlerinde ya da evlerinin yakınlarında öldürülmeye devam ettiğine ve ailelerini büyük risk altına soktuğuna” dikkat çekiyor.
Unesco, diğer coğrafi bölgelerde öldürülen gazetecilerin çoğunun “organize suç ve yolsuzluğu” haberleştirdiğini ya da “gösterileri haberleştirirken” öldürüldüğünü ekliyor.
2022’DE KADIN GAZETECİLER ÖZELLİKLE HEDEF ALINDI
Önceki yıllara kıyasla 2022'de kadın gazeteciler özellikle bu cinayetlerin hedefi oldu. Örgüt sadece 2022 yılı içinde 10 kadın gazetecinin öldürüldüğünü kaydetti.