UNICEF: 5 yaş altı her dört çocuktan biri ciddi gıda yoksulluğu içinde

UNICEF'in yayınladığı son rapora göre, dünya genelinde 5 yaşın altındaki çocukların dörtte birinden fazlası "ciddi gıda yoksulluğu" içinde yaşıyor.

Raporda açıklanan veriler, düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşayan 5 yaşın altındaki 440 milyon çocuğun, her gün gerekli olan en az beş gıda grubuna erişemediğini gösteriyor. 

Bu çocukların %27'si, yani 181 milyonu, sadece iki veya daha az gıda grubundan besin alabiliyor. 

UNICEF Başkanı Catherine Russell, günde sadece iki gıda grubuyla, örneğin pirinç ve az miktarda sütle beslenen bu çocukların ciddi yetersiz beslenme türlerinden muzdarip olma olasılığının %50 daha fazla olduğunu belirtti.

CİDDİ SAĞLIK SORUNLARI VE SOSYAL ETKİLERİ

Beslenme uzmanı Harriet Torlesse, bu beslenme yetersizliğinin çocukların gelişiminde ve hastalıklara karşı korunmalarında önemli rol oynayan vitaminler, mineraller ve proteinlerin eksikliğine yol açtığını ifade etti. Bu durum, çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına, okulda başarısızlığa ve gelecekte ekonomik zorluklara neden olarak yoksulluk döngüsünü nesilden nesile sürdürüyor.

KÜRESEL SORUNLAR VE BÖLGESEL FARKLILIKLAR

Ciddi gıda yoksulluğu özellikle Somali, Gine, Gine-Bissau ve Afganistan gibi ülkelerde yoğunlaşıyor. Bu ülkelerde 5 yaşın altındaki çocukların %49 ila %63'ü bu durumdan etkileniyor. Ayrıca, Gazze'de her 10 çocuktan 9'unun ciddi gıda yoksulluğu içinde olduğu belirtiliyor.

GIDA SİSTEMİ VE BESLENME ALIŞKANLIKLARI

Raporda, gıda yoksulluğuyla mücadelede son on yılda sadece "yavaş ilerleme" kaydedildiği belirtiliyor ve sosyal koruma ve insani yardım mekanizmalarının devreye sokulması çağrısında bulunuluyor. Ayrıca, tarımsal gıda sisteminin dönüştürülmesi gerektiği vurgulanarak, yüksek şekerli içecekler ve ultra işlenmiş endüstriyel yiyeceklerin ailelere agresif bir şekilde pazarlanmasının çocukların sağlıklı beslenmesini olumsuz etkilediği ifade ediliyor. Bu ürünler genellikle ucuz, ancak çocukların ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri sağlamayan, yüksek kalorili, tuzlu ve yağlı besinler olarak tanımlanıyor.