Venezuela’da tartışmalı seçim sonrası protestolar

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun yeniden devlet başkanı seçildiğini ilan etmesi ardından binlerce kişinin katıldığı protesto eylemlerinde polisle çatışmalar yaşandı, bir kişi hayatını kaybetti.

Siyasi mahkumların savunulması konusunda uzmanlaşmış Foro Penal adlı STK'nın direktörü Alfredo Romero, seçim sonrası yaşanan olayların ardından, kuzeybatıdaki Yaracuy eyaletinde bir kişinin öldüğünü ve 46 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. 

Pazartesi günü başkent Caracas’ın çeşitli yoksul semtlerinde binlerce sokaklara çıkarak Maduro’nun iktidar hemen devretmesi çağrısında bulundu. Maduro’nun posterlerinin yakıldığı da görüldü.

Polis göz yaşartıcı gaz bombaları kullanırken, eylemciler kent merkezine doğru ilerledi. İşçi sınıfı mahalleleri Catya ve El Valle’de de çatışmalar yaşandı. 

SEÇİM SONUÇLARI HİLELİ Mİ?

Nicolas Maduro Pazartesi günü Ulusal Seçim Konseyi (CNE) tarafından resmen Venezuela Devlet Başkanı ilan edildi. Konsey Başkanı Elvis Amoroso, "Venezuelalılar Nicolas Maduro'yu seçerek mutlak iradelerini ortaya koymuşlardır" iddiasında bulundu. 

CNE sonuçlarına göre, 61 yaşındaki Nicolas Maduro, 5.15 milyon oyla (%51.2) üst üste üçüncü altı yıllık dönem için yeniden seçildi.

Muhalefetin adayı 74 yaşındaki Edmundo Gonzalez Urrutia, Maria Corina Machado'nun seçilme yeterliliğine sahip olmadığının açıklanması üzerine kısa sürede onun yerine geçerek, CNE’ye göre 4,5 milyonun biraz altında oy aldı (%44,2).

İktidara son vermeyi uman muhalefet sonucu hemen reddetti. Muhalefet lideri Maria Corina Machado Pazartesi günü yaptığı açıklamada, sandıklardan gelen sonuç fişlerinin %73'ünü toplayan muhalefetin "zafer kanıtı"na sahip olduğunu söyledi. Bu sayıma göre Edmundo Gonzalez Urrutia 6.27 milyon oy alırken, kazanan ilan edilen Devlet Başkanı Nicolas Maduro 2.7 milyon oy aldı.

ULUSLARARASI TEPKİLER

Nicolas Maduro, Rusya ve Çin'in yanı sıra diğer olağan müttefikleri Küba, Nikaragua, Honduras ve Bolivya'nın desteğini alırken, uluslararası toplumdan olumsuz ya da şüpheci tepkiler yağdı. Dokuz Latin Amerika ülkesi (Arjantin, Kosta Rika, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator, Guatemala, Panama, Paraguay, Peru ve Uruguay) Pazartesi günü ortak bir açıklama yayınlayarak "bağımsız seçim gözlemcilerinin katılımıyla tam bir inceleme" çağrısında bulundu.

ABD, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken aracılığıyla "açıklanan sonucun Venezuela halkının iradesini ya da oylarını yansıtmadığına dair ciddi endişeleri" olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği'nin diplomasi şefi Josep Borrell ve Fransa, muhalefetin de talep ettiği gibi, tüm tutanakların ve sonuçların yayınlanması suretiyle "tam şeffaflık" çağrısında bulundu.

CHAVEZ’İN HEYKELİ YIKILDI

Venezuela'nın 1999'dan 2013'teki ölümüne kadar Devlet Başkanı olan Hugo Chavez'in La Guaira (Caracas sahili) ve Mariara'daki (kuzey) iki heykelinin göstericiler tarafından yıkıldığı, Chavez'in varisi Nicolas Maduro tarafından duyuruldu.