Venezuela’da yüksek gerilim altında başkanlık seçimleri

Venezuela'da devlet başkanlığı seçimleri yüksek gerilim altında başladı. Yarış esas olarak iki aday arasında geçecek ve her ikisi de zaferinden emin.

Venezuela'da pazar günü, olası bir "kan banyosundan" söz eden görevdeki Nicolas Maduro ile kendisini "değişim" adayı olarak sunan Edmundo Gonzalez Urrutia arasında yapılacak gergin başkanlık seçimlerinde her iki taraf da zaferden emin. 

Venezuela'nın 30 milyonluk nüfusunun 21 milyon kadarının kadarının yerel saatle 06:00 ile 18.00 arasında sandık başına gitmesi bekleniyor. Sonuçlar gece saatlerinde ortaya çıkacak. 

10 ADAY VAR AMA BİR DÜELLO OLACAK

Seçimlerde 10 aday yarışıyor, ancak oylama, üçüncü bir altı yıllık dönem isteyen 61 yaşındaki Nicolas Maduro ile muhalefetin karizmatik lideri Maria Corina Machado'nun uygun olmadığı ilan edilince kısa sürede onun yerine geçen 74 yaşındaki diplomat Edmundo Gonzalez Urrutia arasındaki düelloya sahne olacak.  

Anketler muhalefetin açık ara önde olduğunu gösteriyor ancak bazı gözlemciler yarışın başa baş geçeceğini söylüyor. Maduro iktidarı ise başka rakamlara dayanarak zaferden emin olduğunu iddia ediyor.

MADURO, KENDİSİ OLMAZSA KAOS OLACAĞINI İDDİA EDİYOR

1999'dan 2013'teki ölümüne kadar sosyalizmden ilham alan eski başkan Hugo Chavez'in varisi olan Maduro, muhalefete karşı ordu ve polise güveniyor ve düzenli olarak iktidarı bırakmayacağı sözünü vererek giderse kaos olacağını iddia ediyor. 

"Venezüella'nın önümüzdeki 50 yıllık geleceğine 28 Temmuz'da barış ya da şiddet Venezüella'sı arasında karar verilecek. Barış ya da savaş" diyen Maduro, "faşistlerin kışkırttığı kardeş katliamına dönüşecek bir iç savaşta kan gölüne dönme" ihtimalinden söz etti.

LULA’DAN MADURO’YA TEPKİ

Bu açıklamalar Brezilya Devlet Başkanı Lula tarafından ürkütücü bulundu. Lula, "Maduro şunu öğrenmeli: Kazandığında (iktidarda) kalırsın. Kaybettiğinde ise gidersin" dedi. 

Gonzalez Urrutia cumartesi günü yaptığı açıklamada pazar gününün "kuşkusuz halkın son yıllardaki en önemli demokratik ifadesi olacağını" söyledi ve "vatandaşları günün sonunda sandık başına gitmeye ve net sonuçları görmeye" davet etti.

ANKETLERE GÖRE MUHALEFET KAZANACAK

Anketörlerin çoğu Maduro'nun oyların %30'undan fazlasını alamayacağını, muhalefetin ise %50 ila 70 arasında oy alacağını tahmin ediyor. 

Uzun yıllar Latin Amerika'nın en zengin ülkelerinden biri olan petrol zengini ülke, şu anda kaynaklarından yoksun ve eşi benzeri görülmemiş bir ekonomik krize saplanmış durumda.  

NÜFUSUN DÖRTTE BİRİ ÜLKEDEN KAÇTI

Gözlemcilere göre kötü yönetim ve yolsuzluğun bir sonucu olarak petrol üretimi günde üç milyon varilden bir milyon varilin altına düştü. GSYİH on yıl içinde %80 oranında küçüldü ve hiperenflasyon yetkilileri ekonomiyi kısmen dolarize etmeye zorladı. Yedi milyon Venezuelalı, diğer bir ifadeyle nüfusun dörtte biri ülkeden kaçtı. 

Geride kalanların çoğu yoksulluk içinde yaşıyor, sağlık ve eğitim sistemleri tamamen çökmüş durumda. Yetkililer tüm bu sorunların temelinde ABD’nin başını çektiği "kriminal abluka"nın yattığını iddia ediyor. ABD, 2018'de tartışmalı seçimlerin ardından Maduro’yu devirmek amacıyla yaptırımlarını sıkılaştırdı. 

Washington, Maduro'yu "demokratik ve rekabetçi" seçimler yapmaya zorlamaya çalıştığını iddia ediyor ancak Maduro yönetimi buna rağmen muhalefetin adayı Machado’yu seçim dışı bıraktı. Maduro, Avrupa Birliği'ne seçimleri izlemesi için yaptığı daveti de geri çekti ve muhalefet tarafından davet edilen eski Latin Amerika başkanlarının ülkeye girişini engelledi.