Viyana’da ‘intihar saldırısı planlayan’ genç gözaltına alındı

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Amerikalı sanatçı Taylor Swift’in konserlerinin birinde ‘çok sayıda insanı öldürme’ amaçlı intihar saldırısı planlayan 19 yaşındaki bir gencin gözaltına alındığı bildirildi.

İstihbarat Servisleri (DSN) Direktörü Omar Haijawi-Pirchner bir basın toplantısında yaptığı açıklamada gözaltına alınan kişi için "Tam bir itirafta bulundu ve patlayıcılar ve kesici silahlar kullanarak bir saldırı gerçekleştirmeyi planladığını belirtti" dedi. 

Yetkili, "Amacı bugün ya da yarın konser sırasında kendisini ve çok sayıda insanı öldürmekti" diye ekledi. 

Basında yer alan bilgilere göre baş şüpheli temmuz ayı sonunda işinden ayrılmıştı. Zanlının İslamcı bir şebekenin üyesi olduğu ve internette bomba yapım malzemeleri araştırdığı belirtiliyor. 

Avusturya polisine göre evinde patlayıcı yapımında kullanılan ekipmanlar bulundu. Polisin bilgilerine göre şüphelinin konser için bileti yoktu ancak Ernst Happel stadyumu çevresindeki alanı hedef almayı planlıyordu.

Polis şefi Franz Ruf, 17 yaşındaki ikinci bir şüphelinin kız arkadaşından yeni ayrıldığını söyledi. Bu kişinin de, ana şüpheli gibi saldırıda ölmeye hazır olduğu belirtildi. Olaya karışan üçüncü kişi ise 15 yaşında.

Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner, planlanan saldırıyı yabancı gizli servisler tarafından paylaşılan istihbarattan öğrendiklerini belirtti. 

Bu tehditler nedeniyle üç Taylor Swift konseri iptal edildi. Avusturya'da “terör” tehdidi ikinci en yüksek seviyede tutuluyor.