WHO: 1,8 milyar insan hareketsizlik nedeniyle risk altında

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre dünya genelinde yaklaşık 1,8 milyar insanın hareketsizlik nedeniyle risk altında ve mevcut eğilimler devam ederse, 2030 yılına kadar insanların %35'i hareketsiz olacak.

Çarşamba günü yayınlanan yeni bir rapora göre, yaklaşık 1,8 milyar yetişkin yetersiz egzersiz nedeniyle kanser, felç, bunama ve diyabet riski altında bulunuyor. 

WHO, fiziksel hareketsizliğin 2010'dan 2022'ye kadar küresel olarak yüzde beş puan arttığını, ancak yetişkinlerin yaklaşık %31'inin hala egzersiz kurallarına uymadığını belirtti. 

The Lancet Global Health dergisinde yayınlanan çalışma, kadınların %34'ünün ve erkeklerin %29'unun hareketsiz olduğuna dikkat çekti.

Raporda, mevcut eğilimler devam ederse, 2030 yılına kadar insanların %35'inin hareketsiz kalacağı belirtildi.

WHO'nun sağlığı geliştirme departmanı direktörü Ruediger Krech, "Fiziksel hareketsizlik küresel sağlık için sessiz bir tehdittir ve kronik hastalıkların yüküne önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır" dedi.

"Ne yazık ki dünya doğru yönde ilerlemiyor” diyen Krech, bulaşıcı olmayan hastalık riskinin "fiziksel aktiviteyi erişilebilir, uygun fiyatlı ve eğlenceli hale getirerek" azaltılabileceğini söyledi.

WHO’ya göre, "Fiziksel aktivite, boş zamanlarda, bir yere gidip gelmek için veya bir kişinin iş veya ev faaliyetlerinin bir parçası olarak yapılan ulaşım dahil tüm hareketleri ifade eder."

WHO haftada 150 dakika ölçülü veya 75 dakika sıkı aktivite öneriyor. 

Orta düzeyde günlük aktivite çok tempolu yürüyüşü ya da pencere yıkamak veya paspaslamak gibi ağır temizliği içerirken, sıkı aktiviteler yürüyüş, koşu ve kürek çekmeyi içeriyor. 

WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni bulguların kanser ve kalp hastalıklarının azaltılması ve fiziksel aktivitenin arttırılması yoluyla ruhsal sağlığın iyileştirilmesi için kaçırılmış bir fırsatın altını çizdiğini vurguladı.

Ghebreyesus, "Fiziksel aktivite düzeylerini artırmaya yönelik taahhütlerimizi yenilemeli ve bu endişe verici eğilimi tersine çevirmek için güçlendirilmiş politikalar ve artırılmış finansman dahil olmak üzere cesur eylemlere öncelik vermeliyiz." diyor.

Rapora göre, yüksek gelirli ülkeler hareketsizlik oranlarını bir miktar düşürmekle birlikte, bu konuda hala ilerleme kaydedemedi.