WHO Avrupa yetkilisi Dr. Gauden Galea, 2019 yılında elde edilen en son verilere dayanarak, “Avrupa bölgesi, dünyadaki en yüksek alkol tüketimi ve buna bağlı zararlar konusunda kıskanılmayacak bir rekora sahip olmaya devam ediyor” dedi.
WHO, Avrupa Birliği ülkelerinde “on yıldan uzun bir süredir alkol tüketimi seviyelerinde önemli bir değişiklik olmamasından” duyduğu üzüntüyü ifade etti..
WHO’nun haziran ayında yayınlanan küresel alkol tüketimine ilişkin son raporuna göre, Amerika kıtası halkı her yıl ortalama 7,5 litre alkol tüketerek ikinci sırada yer alıyor.
AVRUPA’DA ERKEKLER KADINLARDAN DÖRT KAT FAZLA TÜKETİYOR
Avrupa'da ise erkekler yılda ortalama 14.9 litre ile kadınlardan (yılda 4 litre) dört kat daha fazla alkol tüketiyor. Avrupa ve Orta Asya'daki 53 ülkeyi bir araya getiren WHO-Avrupa, Avrupa'da her on yetişkinden birinin (%11) alkolle ilgili bir rahatsızlıktan muzdarip olduğunu ve neredeyse her yirmi yetişkinden birinin alkol bağımlılığıyla yaşadığını (%5,9) belirtiyor.
HER YIL YAKLAŞIK 800 BİN ÖLÜM
WHO, “Avrupa'da alkol, her yıl yaklaşık 800.000 kişinin ölümüne yol açan önemli bir ölüm nedenidir” diyor. Alkol, jardiyovasküler hastalıklar, kanser, diyabet ve kronik solunum yolu hastalıkları gibi çok sayıda bulaşıcı olmayan hastalığa neden oluyor. WHO’ya göre bu hastalıklar “WHO bölgesindeki tüm ölümlerin %90’ından ve engellilikle geçen yılların %85’inden sorumludur”.
Örgüt, Avrupa ülkelerini “alkollü içeceklere uygulanan vergileri arttırmaya, alkol pazarlamasına kapsamlı kısıtlamalar getirmeye ve alkolün bulunabilirliğini azaltmaya” çağırdı.
Alkol her yıl dünya çapında 2.6 milyon insanın ölümüne yol açıyor. WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus bu bilanço için “kabul edilemez derecede yüksek” diyor.