WHO: Refah’a saldırının sağlığa felaket etkileri var

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), İsrail'in Refah'a yönelik askeri saldırısının Gazze Şeridi'nin güneyinde sağlık üzerinde şimdiden felaket bir etki yarattığını ve devam etmesi halinde ölü sayısında “önemli” bir artışa yol açabileceği uyarısında bulundu.

WHO’nun Filistin topraklarındaki temsilcisi Rik Peeperkorn, İsrail'in Refah'a saldırısının başlamasından bu yana Gazze Şeridi'nin en güneyindeki kentte sağlık hizmetlerine erişimin harap olduğunu söyledi.

Cenevre'de AFP ve Reuters’a ortak bir söyleşi veren Peeperkorn, Refah'a yapılan ve kentteki üç hastaneden ikisinin kapanmasına yol açan baskın nedeniyle yaklaşık bir milyon kişinin yerinden edildiğini tahmin etti. 

Kentin en büyük hastanesi olan ve 700 diyaliz hastasını tedavi eden El-Najar hastanesi de Kuveyt hastanesi gibi kapılarını kapatmak zorunda kaldı. 

Peeperkorn, Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait doğum ve çocuk hastanelerinin şu anda “zar zor işlevsel” olduğunu söyledi ve artık yeni hasta kabul edemediklerini vurguladı.

WHO yetkilisi “İsrail saldırısı devam ederse Refah'taki son hastaneyi de kaybedeceğiz” uyarısında bulundu. 

Bu da Gazze Şeridi'nin güneyinde yaşayan yaklaşık 1.9 milyon insanın tamamen sahil boyunca kurulan sahra hastanelerine bağımlı hale geleceği anlamına geliyor. 

Yetkili, “Mortalite ve morbiditede önemli bir artış bekliyoruz” diye ekledi. 

Gazze Şeridi'ne yakıt ve diğer yardımların ulaştırılması iki önemli geçiş noktasının kapatılması nedeniyle önemli ölçüde engellendiğinden, WHO ve STK'lar insani yardım operasyonlarını devam ettirmek için çaba sarf ediyor.

“Şu anda Mısır'da Gazze'ye girmek için bekleyen 60 WHO kamyonu var” diyen Peeperkorn, 7 Mayıs'tan bu yana tıbbi malzeme taşıyan sadece üç kamyonun Gazze'ye girebildiğini sözlerine ekledi.