WSJ’ye göre Rusya, gemileri vurması için Husilere veri sağladı!

Wall Street Journal'da (WSJ) yayınlanan bir habere göre Rusya, Kızıldeniz'de Batılı gemilere saldırmaları için Yemenli Husi isyancılara veri sağladı.

Amerikan gazetesine göre Husiler, İranlı aracılar vasıtasıyla Rus uydularından aktarılan verileri balistik füzeler ve insansız hava araçlarıyla gemileri hedef almak için kullanabildi.

Yemen'in büyük bir bölümünü kontrol eden Husiler aylardır İsrail'e ve onlarla bağlantılı olduğu iddia edilen gemilere yönelik saldırılar düzenliyor. Bu saldırıların geçtiğimiz yıl Gazze Şeridi'nde İsrail ile savaşan Filistinli Hamas'la dayanışma içinde olduğunu iddia ediyor.

Husilerin düzenlediği saldırılar ticaret için çok önemli olan bu deniz bölgesindeki trafiği sekteye uğrattı. Bu gerekçeyle ABD uluslararası bir deniz koalisyon kurdu ve bazen İngiltere'nin de yardımıyla Yemen'deki Husi hedeflerini vurmaya başladı. 

Husiler o zamandan beri Amerikan ve İngiliz gemilerini de hedef aldıklarını söylüyorlar. WSJ Rus yardımına ilişkin bilgileri “konuya aşina bir kişiden” ve “iki Avrupalı savunma yetkilisinden” aldığını iddia ediyor.