Pazartesi yayınlanan araştırmaya göre "her beş çocuktan ikisi, yani 4,5 milyon çocuk okula gitmiyor. Ankete katılan ailelerin üçte birinin, ateşkese rağmen son iki yılda okulu bırakan en az bir çocuğunun olduğu belirtildi.
Arap Yarımadası’nın iç savaşın pençesindeki bu en yoksul ülkesinde BM’ye göre 2014 yılından bu yana yüz binlerce insan hayatını kaybetti ve dünyanın en kötü insani krizlerinden biri yaşandı.
Nisan 2022'de BM arabuluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasından bu yana şiddet önemli ölçüde azalmış olsa da, Yemen'in 33 milyonluk nüfusu için durum hala çok tehlikeli.
Save the Children, güvensizlik ve ekonomik krizin Yemenlilerin üçte ikisini yoksulluk sınırının altına düşürdüğünü ve 4,5 milyon insanın ya da nüfusun %14'ünün yerinden edilmesine yol açtığını hatırlattı. STK, yerinden edilen çocukların "okula gitmeme ihtimalinin diğer çocuklara göre iki kat daha fazla" olduğuna dikkat çekiyor.
STK, "Eğitim krizinin Yemen'deki çocuklar ve onların geleceği üzerindeki etkisi çok büyük" dedi.
Araştırmada, "Acil müdahale edilmezse, bütün bir nesil geride kalma riskiyle karşı karşıya kalacak ve bu durum ülkenin toparlanması ve büyümesi açısından uzun vadeli sonuçlar doğuracaktır” ifadeleri kullanıldı.
Araştırmaya katılan ailelerin %14'ü okulu bırakma nedeni olarak devam eden şiddeti gösterirken, çoğu ekonomik nedenler öne sürüyor: %44'ten fazlası çocukların ailelerine maddi destek sağlama ihtiyacını vurgularken, %20'si okul ücretlerini ve ders kitaplarını karşılayamadıklarını belirtiyor.